Birt Berglund — Sound but not a word

Ljud i porten presenterar det första ljudverket för 2023 – en undersökning av översättbarhet, förmedling, tillgänglighet och relationen mellan ljud och text.

Ta del av verket:
24 feb–12 mars 2023
Måndag–fredag 16:00–19:00
Lördag–söndag 12:00–19:00
Ljud i porten, Swedenborgsgatan 1, Stockholm
Verkets längd: 9 min 50 sek


Sound but not a word är ett ljudverk som består av ljudbeskrivande undertexter samlade från filmer och tv-serier, d.v.s. undertexter för personer med nedsatt hörsel eller som av andra anledningar inte kan ta del av ljud som är del av en film. Verket ingår i ett större projekt med flera andra verk (där alla heter Sound but not a word) som undersöker hur ljud kan förmedlas på olika sätt utan att vi hör själva ljudet i sig. I den iteration som spelas i Ljud i Porten har ljudet först förmedlats om i textform som undertexter, för att sedan åter bli ljud via röst (i form av talsyntes).

Birt Berglund (f. 1986) är konstnär och musiker, baserad i Stockholm. I sitt konstnärsskap arbetar han återkommande med teman som berör noise, ljud, queerhet, språk, epistemologi, konspirationsteorier och andra märkliga berättelser, ofta i form av ljud, performance och installationer. Han har en masterutbildning i fri konst från Konstfack och har tidigare ställt ut och/eller framfört verk på bland annat Kulturhuset Stadsteatern, Fylkingen, Index, Konstnärshuset och Norbergfestivalen. Han arbetar även frekvent tillsammans med Johan Sundell i queernoise-projektet Seroconversion.

Visa alla