Aktuellt

 • Konstdygnet 2024

  12-13 september arrangeras Konstdygnet på Sörmlands museum i Nyköping, Mellösaverken och Hälleforsnäs bruk i Flen. Besök produktionsplatser och utställningsrum i det sörmländska landskapet.

  Sörmlands museum i Nyköping, Mellösaverken och Hälleforsnäs bruk i Flen12-13 septemberLäs mer
 • Konstfrämjandet Skåne tillsätter regionens nya konstkonsulent

  I januari tecknade Konstfrämjandet Skåne ett samarbetsavtal med Region Skåne om att tillsätta en tjänst för en konstkonsulent. Nu i maj tillträder Andreas Kurtsson på tjänsten. Samarbetet innebär ett nytt sätt att arbeta med utvecklingen av bildkonstområdet i Skåne. “Fler regioner borde se Konstfrämjandet som en resurs”, säger Sofia Landström, verksamhetsledare Konstfrämjandet Skåne.

 • Den barnkonventionella lekplatsenKonstfrämjandet Bergslagen bjuder in till seminarium

  Leken, konsten och barnkonventionen har varit utgångspunkten för Den barnkonventionella lekplatsen – ett projekt där barn med hjälp av konstnärer utvecklat fem nya lekmiljöer i Örebro och Kumla. Den 15 maj avrundas det treåriga projektet med ett slutseminarium som lyfter projektets olika delar och bjuder in till diskussion om vidare arbete kring frågor om barn och medskapande.

  Kulturkvarteret15 maj10:00 –16:00Läs mer
 • Europeisk kulturhuvudstadKiruna och Uppsala vidare i processen

  Onsdagen 21 februari gav Kulturrådet besked om att både Kiruna och Uppsala har gått vidare i urvalsprocessen som kulturhuvudstad 2029. Bägge städer har i sin ansökan inkluderat Konstfrämjandet som en viktig del i det fria kulturlivet.

 • Konstsatsningar i norrsamtal mellan Maria Lind och Maria Ragnestam

  Måndag 4 mars arrangerade Konstfrämjandet och Svenska konstkritikersamfundet samtalet “Konstsatsningar i norr”. Det leddes av konstkritikern Birgitta Rubin som bjudit in Maria Lind och Maria Ragnestam för att berätta om sina verksamheter i Norrbotten.

 • Konstfrämjandet på Folk och Kultur 2024

  Konstfrämjandet bjuder tillsammans med Svenska kyrkan in till samtalet "Dagens kulturarv — framtidens kultur" på Folk och Kultur 2024.

  Konsertsalen, Scenkonst Sörmland7 februari13:30Läs mer
 • Konst för alla 2023

  2023 har varit ett händelserikt år på Konstfrämjandet. I och med att vi skickar ut årets sista nyhetsbrev vill vi passa på att lyfta några av de aktiviteter som synts runt om i landet, och ge en blinkning till vad man kan förvänta sig av oss under kommande år.

 • Uppstart för VerddeKonstfrämjandet Norrbottens nya projekt ska stärka samisk samtidskonst

  Under hösten initierade Konstfrämjandet Norrbottens konstnärliga ledare Maria Ragnestam arbetet med ett nytt nomadiskt konstprojekt som utformats för att i samarbete med olika institutioner i Norrbotten verka för att synliggöra den samiska närvaron, och en historieskrivning som rymmer fler samiska perspektiv. Projektets titel Verdde är ett nordsamiskt ord som kan översättas till "gästvän".

 • Life in 2.5 dimensionsBokrelease

  Life in 2.5 dimensions är ett mångårigt forskningsbaserat konstprojekt av konstnären Sonia Hedstrand som nu kommer ut i form av en artist's book. Release arrangeras på Swedenborgsgatan 1 i Stockholm torsdagen 30 november.

  Folkrörelsernas Konstfrämjande30 november17.00-20.00Läs mer
 • Konstens kraft i folk och markLansering av Konstfrämjandet Gotland

  Nya distriktet Konstfrämjandet Gotland bjuder in till lanseringsfest! 4 november organiseras ett firande av det nya distriktet – och en hyllning till potatisen. Under en eftermiddag kommer det att skapas med, pratas om och ätas potatis. Konstfrämjandet Gotlands styrelse berättar också om organisationen och dess framtidsplaner, och konstkollektivet Kultivator gästar från Öland för en gemensam workshop för barn och vuxna.

  Grafikgruppen4 november15.00-17.00Läs mer
 • Tankar om skogenReflektioner över arbetet med antologin Skogen mellan oss

  Den 20 september släpptes Skogen mellan oss, en antologi över det treåriga projekt som i samverkan mellan sex konstfrämjande distrikt undersökte skogen som företeelse i konst. I antologin skriver 13 skribenter om genomförda projekt och personliga erfarenheter från projektet och dess tematik. För att lyfta den bredd av röster som ryms i boken bad Konstfrämjandet några av de medverkande att dela med sig av ytterligare tankar kring vad projektet var, gjorde och hur de tagit det vidare med sig.

 • ReleaseTreårigt konstprojekt om skogen förmedlas i ny antologi

  Skogen har kommit att bli en central fråga som engagerar allt fler i samhället. Mellan 2019 och 2022 drevs ett omfattande konstprojekt med skogen i fokus, mellan sex Konstfrämjandedistrikt i Mellansverige. 20 september släpps nu antologin om Skogen mellan oss, som lyfter projektets olika delar och presenterar ett antal nya texter av alltifrån författare och konstkritiker till forskare och debattörer.

  Ateljéföreningen Hospitalet20 september 202316.00–19.00Läs mer
 • Den Barnkonventionella LekplatsenKonstfrämjandet Bergslagens medskapandeprojekt inne på sista året

  Sedan 2021 driver Konstfrämjandet Bergslagen projektet Den Barnkonventionella Lekplatsen som, i samverkan med Kumla och Örebro kommuns parkförvaltningar och Örebrobostäder, praktiskt undersöker hur barn kan vara med och utforma offentliga lekplatser.

  15 september14:00Läs mer
 • Konstdygnet 2023

  Välkommen till årets upplaga av konstdygnet. Denna gång är temat nya former, möten och medier och syftet är att uppmärksamma och inspirera till nya vägar och scener för konsten att nå ut.

  Uppsala konstmuseum21-22 septemberLäs mer
 • Konstsommaren 2023

  Konstfrämjandets distrikt från norr till söder presenterar utställningar, aktiviteter och projekt att ta del av under sommarmånaderna. Här kan du läsa en överblick över vad som händer runtom i landet och planera in ditt besök. Glad sommar!

  På olika platser i landetSommaren 2023Läs mer
 • Grafikens Hus gästar Konstfrämjandets kansliVernissage: Rossana Mercado-Rojas

  Fredagen den 2a juni 2023 bjuder Konstfrämjandet och Grafikens Hus in till vernissage för en utställning med grafiska verk av konstnären Rossana Mercado-Rojas.

  Folkrörelsernas Konstfrämjande2 juni 202316.00-20.00Läs mer
 • Leif Jonsson tilldelas 2023 års Bror Ejve-stipendium!

  Bror Ejve var Konstfrämjandets förste chef. 1962 instiftades en fond i hans minne och sedan 1994 förvaltas fonden av Konstfrämjandets styrelse som varje år utnämner en stipendiat.

 • Arbetsfält för samtida konstSista rycket för treårigt projekt i Västmanland

  Konstfrämjandet Västmanland har sedan 2021, på uppdrag av Region Västmanland och i dess samtliga kommuner, arbetat med ett utvecklingsprojekt som syftar till att stärka infrastruktur och kompetens för bild och form i Västmanland. 2023 går projektet in i sitt tredje och sista år, och under sommar och höst presenteras de sista konstnärerna.

  Västmanlands regionMaj - november 2023Läs mer
 • Jenny Bergman nystar i arkivenIntervju kring nytt projekt i Dalarna

  Under 2023 bjuder Konstfrämjandet Dalarna in konstnären Jenny Bergman till residenset Nysta på Dalarnas museum. Jenny och projektledare Anna Linnea Liljeholm berättar här i en intervju om det nyligen inledda projektet!

 • Konstfrämjandet välkomnar nya Smålandsdistriktet!Rivstart med Smålandstriennalen

  Konstfrämjandet Småland är det senaste distriktet inom Konstfrämjandet och redan sommaren 2023 inleder de sin verksamhet med storsatsningen Smålandstriennalen.

  27 maj - 30 september 2023Läs mer
 • Bildkonstarrangörer: delta i viktig enkätundersökning!

  Bildkonst Sverige arbetar just nu för att uppmärksamma politiker och tjänstemän om bildkonstarrangörernas tuffa villkor. De ska driva era frågor, därför behöver de veta hur er situation ser ut. Vad är de viktigaste frågorna? Vad behöver ni hjälp med? Vilka lösningar ser ni framåt?​ Var med och påverka!

  Deadline 9 mars 2023Läs mer
 • Vernissage: Ljud i portenBirt Berglund först ut 2023

  Under två veckor presenteras Birt Berglunds ljudverk Sound but not a word i Ljud i porten på Swedenborgsgatan. Varmt välkomna på vernissagemingel fredagen den 24e februari!

  Konstfrämjandet24 februari 202318:00–19:30Läs mer
 • Konstnärliga ledare utsedda för Luleåbiennalen 2024Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida

  Konstfrämjandet Norrbotten tillkännager idag att Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida blivit utvalda som konstnärliga ledare för 2024 års upplaga av Luleåbiennalen, med arkitektur och konst som övergripande tema.

  Luleåbiennalen äger rum på flera platser i Norrbotten2 mars - 26 maj 2024Läs mer
 • Bildkonst Sverige släpper ny rapport under Folk och Kultur

  På Folk och Kultur den 9e februari presenterar Bildkonst Sverige en ny rapport över de senaste årens utveckling inom bildkonstområdet med särskilt fokus på arrangörernas utsatta situation. Rapporten lyfter kritiska punkter för bildkonstens infrastruktur och ska fungera som ett verktyg för fortsatt arbete framåt.

  Eskilstuna9 februari 202316:45Läs mer
 • Start för Curera i Norrbotten!Intervju med projektledare Lucie Gottlieb

  Hos Konstfrämjandet Norrbotten drar nu projektet Curera igång. Med start den 30e januari presenterar projektet en rad samtal om curatorers situation på olika konstinstitutioner i Norrbotten. Parallellt skapas projekt i samarbete med svenska curatorsstudenter och även ett nytt residens för curatorer i Norrbotten.

  NorrbottenStart 30 januari 2023Läs mer
 • Nå ut, nå fram, nå inBokrelease och samtal på Konstfrämjandet

  Välkommen till Konstfrämjandet den 21 januari mellan 14.00-15.00 för att ta del i ett öppet samtal kring att distribuera konst. Tre personer som professionellt arbetat med att distribuera och marknadsföra konstverk delar med sig av sina kunskaper. Publiken är välkommen att delta med erfarenheter och frågor.

  Konstfrämjandet21 januari 202314:00–15:00Läs mer
 • Tack för ett rikt konstår 2022!Konstfrämjandet samlar tolv höjdpunkter från året som gått

  2022: Ett år som inleddes med ytterligare några månader av Covid-restriktioner, ett nytt och oväntat, fruktansvärt krig i vårt närområde bröt ut och ett riksdagsval som på många sätt ritar om kartan, inte minst för kulturen.

 • Den som stoppar barnens Drag hour struntar i ungas läsandeKonstfrämjandet för fantasi och läsfrämjande

  Att SD-politiker i Kalmar har svårt att förstå innebörden av armlängds avstånd är allvarligt nog. Men om man inte inser läslustens magi kommer krisen för ungas läsande bara att fördjupas.

 • Barn, konst och hälsa i Skåne

  Lek för demokrati, ett samarbetsprojekt som inleddes för några år sedan som metod för att praktisera demokrati i byggandet av ett nytt stadshus i Ängelholm, går in i nästa fas.

 • Nytt: SmålandsdistriktetSnart väntar Smålandstriennalen!

  Den 4 oktober hölls ett konstituerande möte för grundandet av distriktet Småland. Med på mötet var Johanna Linder, chef och grundare av Österängens konsthall, Sara Hemmingsson från Kalmar Konstmuseum och Ragnhild Lekberg, Växjö konsthall. Fler styrelsemedlemmar kommer att tillkomma. I sommar väntar Smålandstriennalen.

 • Ljud i portenAudiorama presenterar Ann Rosén

  Under hösten 2022 presenterar Konstfrämjandet ett samarbete med Audiorama, som bjudit in tre tonsättare att skapa nya ljudkonstverk för ljudkonstgalleriet Ljud i porten på Swedenborgsgatan. Sist ut i serien är Ann Rosén med verket Consumption.

  Porten till Konstfrämjandets kansli14-27 november 2022Måndag–fredag 16:00–19:00, lördag–söndag 12:00–19:00Läs mer
 • Ny rapport från Konstfrämjandet visar på strukturell rasism på konstinstitutionerna

  Risk för aggressivt beteende från kollegor, stress och ett obetalt ansvar för mångfaldsfrågor på arbetsplatsen. Det är sådant som framkommer i den första översikten som gjorts i Sverige inom konstbranschen.

 • Efterlysning: Vill du vara med och starta ett nytt distrikt i Halland?

  ● Bli del av en rikstäckande konstfamilj.
  ● Tillgång till utbyte av kunskap i ansökningsdjungeln
  ● Dela plattformar och PR-kanaler

 • Nyheter som släpps av Konstfrämjandet på Samtidskonstdagarna

  Samtidskonstdagarna är ett årligt mötestillfälle för hela konstbranschen i Sverige arrangerat av Statens Konstråd. På hemsidan utlovas ett rikt program med utrymme för samtal och erfarenhetsutbyten och workshops.

 • Vad är en folkrörelse?

  Varför finns ingen särskild dag då vi firar folkrörelsernas betydelse? Konstfrämjandet, bildat 1947 är en del av den bildningsrörelse som organiserade arbetare med början kring de sista decennierna av 1800-talet, driven av en strävan att erövra makten över sina liv.

 • Sökes: Konstnärlig ledare för Luleåbiennalen 2024

  Konstfrämjandet Norrbotten söker en eller flera konstnärliga ledare till Luleåbiennalen 2024 med uppdraget att gestalta och genomföra den kommande biennalen som kommer att ha den övergripande inriktningen arkitektur och konst.

 • Ljud i portenAudiorama presenterar Theodor Kentros

  Under hösten 2022 presenterar Konstfrämjandet ett samarbete med Audiorama, som bjudit in tre tonsättare att skapa nya ljudkonstverk för ljudkonstgalleriet Ljud i porten på Swedenborgsgatan. Från och med sista oktober hörs Theodor Kentros verk 41044.

  Porten till Konstfrämjandets kansli31 oktober–13 november 2022Måndag–fredag 16:00–19:00, lördag–söndag 12:00–19:00Läs mer
 • Köldens politik, hantverk och social hållbarhet teman i Luleåbiennalen 2022

  För ca 20 år sedan lät filmaren Georg Tiller ett isflak ta plats i en av bassängerna på Pontusbadet i Luleå. Nu visas en inspelning av performanceverket Bothnia Sea Continues som en del av Luleåbiennalen 2022, en markör för hur de pågående klimatförändringarna har påverkat vårt sätt att tolka och tänka kring is.

  15 oktober 2022 - 15 januari 2023Läs mer
 • Ljud i portenAudiorama presenterar Ida Lundén

  Från och med andra halvan av oktober presenterar Ljud i porten ett samarbete med Audiorama som bjudit in Theodor Kentros, Ida Lundén och Ann Rosén att skapa nya ljudkonstverk för Konstfrämjandets ljudgalleri på Swedenborgsgatan 1. Först ut är Ida Lundén med Surrportalen.

  Porten till Konstfrämjandets kansli17–30 oktober 2022Måndag–fredag 16:00–19:00, lördag–söndag 12:00–19:00Läs mer
 • Magdalena Malm, ny styrelseordförande på Folkrörelsernas Konstfrämjande får 4 frågor

  Nya styrelseordförande Magdalena Malm ser Konstfrämjandet som aktör i demokratins tjänst
  Specialist på offentlig konst och konstens existentiella strukturer. Så kan man beskriva Magdalena Malm, ny styrelseordförande för Folkrörelsernas Konstfrämjande och invald före sommaren.

 • Snart ny regering – Detta kan händaMattias Irving, Konstens Kommunikationsbyrå spår större behov av mobilisering

  Efter valet - Snart får Sverige en ny regering

  Hur påverkar valutgången det fält som Konstfrämjandet verkar inom? Konstens Kommunikationsbyrås Mattias Irving delar med sig av några tankar. Hur påverkar valutgången det fält som Konstfrämjandet verkar inom? Konstens Kommunikationsbyrås Mattias Irving delar med sig av några tankar.

 • Triennalen visade på Västernorrlands styrka

  Den som hade vägarna förbi Västernorrland i sommar fick chansen att uppleva något unikt i konstväg. För första gången tog regionens alla krafter ett gemensamt grepp och skapade nya sammanhang, nya verk och belyste hur det lokala står uppkopplat mot världens händelser.

 • Ljud i portenVi har ju fan inget val

  Under september månad presenteras Torbjörn Ömalms Vi har ju fan inget val i porten till Konstfrämjandets kansli – ett ljudverk med utgångspunkt i Kirunas pågående stadsomvandling.

  Konstfrämjandets kansli1-9 och 26-30 september 202216.00-19.00Läs mer
 • Anmälan öppen till Konstdygnet 2022Skifte och landskapande

  Vad bär en plats med sig – vad bär människor på platsen med sig dit eller därifrån? Vad lämnas kvar under krig och exil och vad väljer vi att minnas eller visa på våra institutioner? Konstdygnet 2022 handlar om skeenden i samtiden och hur de påverkat och påverkar platser och ger riktningar i konsten.

  Västerås22-23/9 2022Start 10.30 22/9 - Slut 12.15 23/9Läs mer
 • Strukturella mönster och vithetens monsteren enkät om erfarenheter av rasism och diskriminering inom konsten

  Strukturella mönster och vithetens monster är ett projekt som önskar synliggöra villkoren för konstarbetare utifrån hur rasism, diskriminering och vithetsnormer påverkar dom som rasifieras som icke-vita. Bidra till projektet genom att svara på frågor om dina erfarenheter av rasism, diskriminering och vithetsnormer inom den svenska konstvärlden.

  Skicka in ditt bidrag innan 16 septemberLäs mer
 • Humanitet i AlmedalenKonstens Kommunikationsbyrå

  Våren 2022 initierade Konstens Kommunikationsbyrå arbetet med en nytolkning av Humanitet – en grafikmapp från 1933 som varnade om det växande nazistiska hotet. I den nya Humanitet skriver Mattias Irving om den nya höger som sveper över världen och riskerar kasta omkull demokratins principer.

  Almedalen4–6 juli 2022Läs mer
 • Utställning stoppad av stadsdelsdirektörKonstens Kommunikationsbyrå informerar

  27 juni 2022 skulle utställningen All Set for Solidarity ha öppnat på Sergels torg i Stockholm, ett samarbete mellan På Sergels Torg, plattformen SETTINGS och Konsthall C. Men bara några dagar innan utställningen skulle öppna nås arrangörerna, via epost från stadsdelsdirektören på Norrmalm, av beskedet att utställningen ställs in.

 • Konstfrämjandet FyrbodalNytt konstfrämjande distrikt bjuder in till vernissage 26 juni

  Våren 2022 startades ett nytt konstfrämjande distrikt, Konstfrämjandet Fyrbodal, i Västra Götaland. Den 26 juni bjuder distriktet in till vernissage av pilotprojektet Flux Studios som presenterar åtta konstverk längs med en bergvägg intill Gerlesborgsskolan i Bohuslän.

  Scenstudion Gerlesborg26/6 202215.00-19.00Läs mer
 • SyskonSKAP i StenhagenSommarlovsworkshops i konst för 10-16-åringar i Uppsala

  Under juni månad arrangerar SyskonSKAP konstworkshops för barn och ungdomar i Stenhagen i Uppsala. SyskonSKAP är ett konstpedagogiskt projekt, drivet av Konstfrämjandet Uppland med stöd av Uppsala kommun, som ger barn och unga möjlighet att testa konstnärliga intryck och göra studiebesök.

  Stenhagen, Uppsala13/6-23/6 202214.00-16.00Läs mer
 • Nytt avsnitt av Processen ute nu!En podd av Konstfrämjandet Västmanland

  Detta avsnitt utspelas i en källarlokal i en förort till Stockholm med den skotska konstnären Cara Tolmie. Medan de dricker te pratar Konstfrämjandet med Tolmie om hur hennes liv förändrades för sex år sedan i och med en hjärnskakning, innan hon ger ett exempel på sin pågående konstpraktik som hon kallar Internal Singing.