Audiorama presenterar: Ida Lundén — Surrportalen

Från och med andra halvan av oktober presenterar Ljud i porten ett samarbete med Audiorama som bjudit in Theodor Kentros, Ida Lundén och Ann Rosén att skapa nya ljudkonstverk för Konstfrämjandets ljudgalleri på Swedenborgsgatan 1. Först ut är Ida Lundén.

På hösten tystnar naturens små djur. Småfåglarna slutar sjunga, insekterna slutar surra. Eftersom vi människor har svårt att låta bli att störa oss på naturen, så surrar inte längre insekterna så mycket på sommaren heller. Särskilt inte i staden. Ändå vet de flesta hur det är att stå under en ensamt lysande lampa och se och höra insekterna samlas och surra där. Som att de tror att lampan är en från himlen nedtagen lokal sol att värma sig i. Jag tänkte mig att högtalaren utanför Konstfrämjandets entré kunde vara en sorts sommarens lysande lampa. Men också en sorts portal till en annan verklighet där vi människor flyger och surrar sida vid sida med insekterna.

Tack till humlor, bin, fjärilar, trollsländor, ensemble Recherche, Lucia Negro, Kristine Scholz.

Ta del av verket:
17–30 oktober 2022
Måndag–fredag 16:00–19:00
Lördag–söndag 12:00–19:00
Ljud i porten, Swedenborgsgatan 1, Stockholm
Verkets längd: ca 3 minuter

Ida Lundén är tonsättare och musiker, framför allt aktiv inom kammarmusik improviserad och elektronisk musik. 2011-2013 var hon Hustonsättare på Sveriges Radio P2 och hon är en av grundarna till Syntjuntan. Hennes musik har spelats på festivaler som Musica Nova (Helsingfors), Klang (Köpenhamn), Piano+ (Karlsruhe), Tokyo Jazzfestival, Nordic Music Days och hon samarbetar kontinuerligt med musiker, filmare och konstnärer. De senaste åren har hon uppmärksammats för sin uppfinningsrika verk för ibland ovanliga instrumentkombinationer som viola och potatis, eller bassångare och kontrabasar. Mer och mer har hon ägnat sig åt ett sceniska konserter och installationer som i verken Orgel och Pygostylia. 2016 var stycket “Songs My Mother’s Taught Me” nominerat till Nordiska rådets musikpris.

Läs mer om tonsättaren här.

Audiorama
Audiorama initierar och driver projekt med inriktning på samtida ljudkonst, hörspel och elektroakustisk musik. För att läsa mer om Audioramas verksamhet går det att besöka deras hemsida eller följa dem på Facebook och Instagram.

Visa alla