Oscar Kaleva Karlsson

Vi ska åt samma håll är en storskalig installation i trä som Oscar Kaleva Karlsson skulpterat med hjälp av en motorsåg. Som nyinflyttad till Västernorrland sedan ett par år tillbaka har ved blivit en stor del av hans liv.

Vi ska åt samma håll, 2023

”Jag ser mina sågbockar stå ute på grusplanen vid vårt hus en disig morgon. Känslan är densamma som att betrakta en flock rådjur ute på fält. De står alldeles stilla och jag rör mig inte ur fläcken för att undvika uppmärksamhet. Glöden i eldtunnan pyr än och den långsamt stegrande röken rör sig dansant i virvlar över oss. Utöver fågelkvitter är det knäpptyst. Vinden för sin talan via röken och just i dag verkar vi inte ha något otalt med varann, jag och det stora hela”, berättar konstnären.

Under klyvningen lägger han undan de vedklabbar som han inte har mage att elda upp. Det undanlagda träet letar sig sedan in i det konstnärliga arbetet och så snart våren kom påbörjade Kaleva Karlsson arbetet utomhus med större stockar.

”En polare som kallas Geten, sade en gång på bakfyllan att ”allting löser sig aldrig”. Ett citat jag ofta tänker på och vars betydelse förädlas med åren. Problemen karvar ur fåror i våra ansikten, precis som vattnet när det hittar sin väg. Det finns inga genvägar, man ska bara igenom skiten och det mesta blir man aldrig klok på, bara häpen. Det kan vara lika mycket tryck i ett tallbarr som en fullvuxen fura, en strävhårig tax eller en tant med rollator på stan. Allt i livet härstammar ur samma sensation, för vild för att fånga och för märklig för att förstå”, säger Kaleva Karlsson.


Om konstnären

Oscar Kaleva Karlsson (f. 1985) föddes i Kalmar. Han var länge baserad i Göteborg men bor numera i Nora utanför Kramfors. I sin konstnärliga praktik söker han nya motiv med de tekniker och material som just då väcker hans intresse – ofta blir det trä. Han är utbildad på Göteborgs Konstskola och Kungliga Konsthögskolan och har bland annat deltagit i Triennalen, Vårsalongen på Liljevalchs och ställt ut på Härnösands konsthall.

Oscar Kaleva Karlsson, Vi ska åt samma håll, 2023. Foto: Maria Mäki

Oscar Kaleva Karlsson

Visa alla