Dimen Hama Abdulla

Till Roger är en läsning och ett telefonsamtal av och med konstnären och dramatikern Dimen Hama Abdulla.

Till Roger, 2023

Konstverket undersöker hur en människa kan avveckla sig från en plats, en tid eller ett tillstånd. Till Roger börjar där texten i ett tidigare verk, Till Laleh, slutade: precis innan avfärd, i återställandet.

Brevet till Roger läses upp en gång inför de besökande på plats under utställningens öppningsdag. Som en del av en performativ akt viks pappret ihop, förseglas i ett kuvert med Rogers namn och adress på och skickas till honom.

Läsningen finns även som ett förinspelat ljudverk, tänkt att lyssnas till under en vandring eller kanske i stillhet på ett tåg på väg. Denna del av verket finns tillgänglig under hela utställningsperioden.

Till Roger utgår från en vilja att kommunicera och nå fram till en annan människa. I Hama Abdullas praktik som dramatiker och konstnär uttrycks den önskan i tal eller bild, genom repliker eller karaktärer på scen. Där i gränslandet mellan olika medium utforskar hon frågor om frihet och människans natur.


Om konstnären
Dimen Hama Abdulla (f. 1984) är konstnär och dramatiker. Konstnärskapet spänner över flera olika praktiker – från dramatik och performance till bildberättande. Hama Abdulla är utbildad på Stockholms Dramatiska Högskola och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon debuterade som dramatiker med monologen På Alla Fyra på Stockholms stadsteater 2014. Året därefter var det föreställningen X på Unga Klara och 2018 sattes den hyllade monologen K, inspirerad av Leila Ks liv, upp på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hama Abdulla är aktuell i samtal, utställningar och uppsättningar runt om i Sverige.

Dimen Hama Abdulla, Till Roger, 2023. Foto: Maria Mäki

Dimen Hama Abdulla

Visa alla