Mattias Andersson

Mattias Andersson arbetar med de omständigheter i sitt liv som han inte kan kontrollera själv – här handlar det om att vara son till sin far.

Det här är första kapitlet i ett projekt som han kallar Heavenly Father, en titel som valdes redan för fyra år sedan, men som fått en ny innebörd efter att fadern dog i oktober 2022.

”Varje projekt jag gör har en färg, och detta kapitel är orange. En optimistisk och stimulerande färg, men kanske också exhibitionistisk och ”fake”. På andra sidan spektret är det en färg som används för att signalera fara som i fängelseuniformer, trafikkoner och flytvästar. Detta beskriver hur min far var”, säger Andersson.

Verket består av tre delar – ett performance, en installation och ett ljudverk. Andersson sjunger om förhållandet mellan far och son, men också om relationen till Örnsköldsvik, motgångar i livet, faderns intressen och personliga egenskaper och försöken att bli av med och fly från hans bagage.

”Pappa är född, uppvuxen och bodde majoriteten av sitt liv i Öviks-trakten. Hela min släkt bor här och jag själv har både bott och gått i skola ett par år, för att sedan tillbringa många lov och somrar här. Ryggsäcken jag använder är pappas ryggsäck, han har haft den så länge jag kan minnas. Jag använder den för att gestalta hans livs bagage, hans trauman och framgångar, många som jag delar med honom”, berättar konstnären.

Ryggsäcken och konstnärens kläder har samma orange färg för att symbolisera hur de är intimt sammankopplade och visar på omöjligheten i att bli av med tyngden av den andre, även när bagaget lämnat sonens rygg. Ryggsäcken kommer efter vernissagens performance hängas upp på ett träd på Varvsberget och där kommer en inspelning av sången finns tillgänglig under resten av utställningsperioden.


Om konstnären
Med sång, närvaro och humor gestaltar Mattias Andersson trauman och tragedi. Han är född 1993 i Umeå och uppvuxen runtom i Västerbotten och Ångermanland. För nuvarande är han baserad i Stockholm och tar en masterexamen i fri konst på Kungliga Konsthögskolan. Andersson var med och grundade FRiGALLERi i Umeå och har bland annat ställt ut på Kummelholmen, Accelerator och ArtLab Gnesta.

Mattias Andersson, Heavenly Father, 2023. Foto: Maria Mäki

Mattias Andersson

Visa alla