Klotterinstitutet ISK-X

Initiativet Klotterinstitutet studerar, utbildar och undersöker gemensamt fenomenet klotter i alla dess former, som konst, som handling, som del av det offentliga rummet och som kultur idag.

Med utgångspunkten i att klotter är allas konst, något som alla kan göra, används temat som grund för olika frågeställningar kring konst, kreativitet och demokrati. Vi håller till på kulturhuset Kungen där det finns möjligheter att experimentera med ett brett spektra av uttryck såsom teckning,måleri, trä och textilslöjd, screentryck. Ordet “klotter” används som ett pedagogiskt grepp för att undvika prestationsångest och skapa kreativitet.


PROGRAM MARS-JUNI 2019
Kulturhuset Kungen, Fredriksgatan 35, Sandviken

Screentryck
20 Mars – 3 April
Onsdagar kl 18.00
Lär dig trycka dina egna screentryck på papper och textil!
Screentryck är en enkel tryckmetod som kan användas till de flesta material.Lämpligt för den som vill trycka affischer, kläder, klistermärken mm.Vi börjar, i sann klotter anda, med att trycka och tar sedan reda på vad vi gjort. Vi går igenom hela processen från ide till original och vidare till färdigt tryck.

Banderoller och slagord med ISKX!
10 -17 April
Onsdagar kl 18.00
Bygg, måla och tryck dina egna banderoller
Banderoller och slagord är enkla och fredliga verktyg för att göra sig hörd i offentligheten.Lite lagomt innan första maj är ni välkomna att göra eran alldeles egna banderoll tillsammans med klotterinstitutet. Vi tillhandahåller allt material men vill ni ta med något eget går det givetvis bra.

Inte bara titta – Gör!
19-22 April
GästrikKonst på Kungen kl 11-16
Prova på spray, stenciler och kvastpenslar m.m.
Att titta på konst är trevligt och så men det är också roligt och givande att delta.Under påsken har vi öppet 4 dagar i rad och skapar konst tillsammans med hjälp av stenciler, spray, egengjorda pennor och penslar! Det kostar ingenting och inga förkunskaper krävs.
Drop in mellan 11-16

Klotterinventering
Onsdag 8 Maj
Kl. 18.00-21.00
Följ med oss på upptäcktsfärd i det offentliga rummet.
Nu är det vår och dags för klotterinventering! Vi promenerar i grupp och har med oss kamera eller telefon att fota med. Vi har en kamera med oss som vi kan fota med men det går bra att ta med sin egen. Efter promenaden tittar vi på varandras bilder, samtalar om vad vi sett och ser om vi kan hitta någon bild att arbeta kreativt med.

Workshop: Posterklotter
Onsdagar 15, 22 och 29 Maj
Kl. 18.00-21.00
Klottra ihop din egna affisch med Klotterinstitutet!
Skapa posters genom att klippa, klistra, rita och måla. Den som vill kan prova översätta sin poster till screentryck men det går också bra att arbeta analogt och direkt på stora papper.

Föreläsning och Workshop med Feis!
Lördag 1 Juni
Kl 13.00
”Show n tell” med Feis (från STHLM Inkasso)!
Vi startar med ett samtal med Feis med utgångspunkt i hans egna fotosamling för att sedan prova på att modda caps och markers! Vi avslutar med att öppna den kollektiva utställningen som just nu är under uppbyggnad på Galleri Lars Palm! Vernissagen startar kl 16.00

ISKX- Utställning på Galleri Lars Palm!
1 -16 juni
Vernissage Lördag 1 Juni kl 16.00
En gemensam utställning på Galleri Lars Palm! Tillsammans med ISKX har vi öppnat galleriets dörrar och tagit emot gammalt, nytt, skisser, färdigt, fotat, tryckt, textilat, byggda och textade verk, som konstnärerna själva har installerat i galleriet. Målet har varit ett galleri fyllt med kreativitet och olika uttryck huller om buller, rakt och snett! Vad blev det? Kom och se!
På onsdagar mellan 18-21, tom 29 maj kan du som vill vara med i utställningen lämna in din konst!
Galleriet har öppet fre-sön 12-16 tom 16 juni. Avvikelser i öppettider meddelas på hemsidan www.backbeatbolaget.se

Arrangemanget görs i samarbete med ABF Gästrikebygden. ISKX är ett konstbildnings-projekt som drivs av Konstfrämjandet Gävleborg och K.f. Backbeatbolaget. med stöd av Sigrid Göranssons Stiftelse och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse.

Kreativt Sommarläger på Klotterinstitutet
17-19 juni 2019
Sommarläger för er som går på högstadiet!
Plats: Kungen, Fredriksgatan 35, Sandviken
Tid: 17-19 juni, 10:00 till 15:00.
100% gratis!
Institutet för Samtida Klotter Gävleborg bjuder in dig som går på högstadiet till ett läger i Klotterinstitutets tecken. Vi kommer att ägna oss åt kreativitet och roliga sätt att lära sig att måla. Vi använder en massa olika färger, från kritor, tusch till sprayfärg. Klottra, teckna, måla, graffa, you name it! Vi kommer att måla stort och litet, själva och tillsammans, på papper, textil och även på någon av BBBs legala väggar som finns på kungen-huset. Som en bonus kommer vi varje dag, tillsammans med ISKX kock; Jon Perman att lära oss hur man gör stans bästa, veganska käk.
För anmälan eller mer info: johan.nora@konstframjandet.se


Kontakt
Epost:: johan.nora(a)konstframjandet.se
Se vad som är på gång på www.instagram.com/klotterinstitututet

”Institutet för Samtida Klotter i Gävleborg (ISK-X)” startades upp som ett av sju delprojekt i Konstfrämjandets projekt ”Den ny Konstbildningen” Tillsammans med föreningen K.F Backbeatbolaget arbetade projektet för en gemensam festival 2017. Efter projektets slut drivs initiativet vidare av Backbeatbolaget och Konstfrämjandet Gävleborg under namnet ”Klotterinstitutet”. Med utgångspunkten i att klotter är allas konst, något som alla kan göra, används temat som grund för olika frågeställningar kring konst, kreativitet och demokrati.

Projektet drivs av Konstfrämjandet Gävleborg och K.f. Backbeatbolaget, i samarbete med ABF Gästrikebygden, med stöd av Sigrid Göranssons Stiftelse och Gunvor Göranssons Kulturstiftelse.

Visa alla