I Händelsernas Centrum

I Händelsernas Centrum tar konstnärliga uttryck och pedagogiska satsningar plats för att skapa möten och samtal om pågående förändringar i våra gemensamma livsrum.

Till följd av den industriella omställningen genomgår Kiruna en betydande omvandling som aktualiserar frågor om våra livsmiljöer och vikten av ett levande konst- och kulturliv. Med I Händelsernas Centrum vill vi utforska hur gemensamt tänkande och skapande kan bidra till positiva förändringar i våra offentliga rum.

På tre platser i Kiruna skapas och visas konstverk av konstnärerna Jenny Nordmark, Daniel de Paula och Lena Stenberg som en del av Luleåbiennalen 2024. I samarbete med utbildningen Child Culture Design vid Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK-Valand) genomförs pedagogiska och medskapande aktiviteter tillsammans med barn och unga i Kiruna.

Genom verken och de pedagogiska insatserna i projektet vill vi skapa mötesplatser och närma oss komplexa samhällsstrukturer på sätt som kan väcka intresse, ge nya insikter och skapa engagemang.

Bild: Jenny Nordmark, FOLKMAKT, 2024. Installation och invigningstal på Stadshustorget i Kiruna. Luleåbiennalen 2024. Foto: G. Rúnar Gudmundsson/Norrbottens museum

I Händelsernas Centrum är ett leaderprojekt

I Händelsernas Centrum är ett leaderprojekt, som genomförs med stöd från Jordbruksverket och Leader Tornedalen, och finansieras delvis av Europeiska Unionen. I Händelsernas Centrum skapar konstupplevelser som bidrar med konkreta exempel på hur kultur och konst påverkar våra livsmiljöer, upplevelser av platser och vårt mående i pågående och nära förestående förändringar. Läs mer om Leader Tornedalen här.

Med stöd av

I Händelsernas Centrum genomförs med stöd av Jordbruksverket, Leader Tornedalen, Kiruna kommun och LKAB.

Visa alla