“Livet innan hästar var väldigt annorlunda. Introduktionen av hästar på nordamerikas prärier revolutionerade hela kulturer. Några stammar övergav helt ett bofast liv och blev häst nomader på mindre än en generation.”
Följande på förra årets arbeten med en monumental ugn, och brödet som medium för möten mellan olika kulturer, kommer Konstfrämjandet Öland-Kalmar i år fokusera på hästen och vår interaktion med den. Vi leker med en ide om att användandet och interaktionen med hästar skulle kunna ändra sättet vi lever våra liv på i framtiden.
Stallet och övningsytan, rundcorallen, blir liksom ugnen förra året de fysiska manifestationerna av en ny situation, och liksom förra året vill vi arbeta med konstnärer som både skapar platserna, och använder dem med gårdens hästar för att initiera möten mellan olika kulturer.
Precis som brödet är hästar och hästbruk en del av en gemensam historia och samtid. Hästen har varit vårt redskap för förflyttning, jakt, krig och jordbruk, och var förutsättningen för människans stora migrationer. Idag i vår del av världen är hästen i princip en statussymbol, medan den i andra delar av världen fortfarande används praktiskt, och tvärtom likaväl kan visa på fattiga omständigheter. Vi vill i projektet utforska och samtala om hästen i vår aktuella kontext: med en strukturomvandling av landsbygden där hästnäringen växer in i tomrummen efter det småskaliga jordbruket, och människor som tvingats fly sina hemländer erbjuds plats i avfolknings/landsbygdskommuner. Hur omdefinierar vi fasta idéer om traditioner och modernitet, romantik och rationalitet, klasstillhörighet och förhållandet människa – häst?
Projektet innebär studiecirklar, nyproduktion av konst, utställningar och presentationer med start sommaren 2016. I samarbete med Studiefrämjandet och Kalmar konstmuseum. New Horse Cultures är även en del av Folkrörelsernas Konstfrämjandets satsning på konst för flera och stöds av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.
Programaktiviteter i urval
Celebration - New Horse Cultures
Kultivator, Dyestads bygata 7, 6 augusti 2016
Hästar och hästkulturer har varit i fokus för Konstfrämjandet Öland-Kalmars arbete 2016. Nu bjuder vi in till presentationer av allt som hänt så här långt, i ett projekt som växt och utvecklats enormt under bara ett halvår! Vi har mycket att dela med oss av, och på grund av det stora intresset, mycket som kommer att fortsätta under resten av året.
New horse cultures knyter samman samtida konstnärskap med vårt gemensamma kulturarv Hästen, i allt från feministiska studier av makt och ledarskap till hästen som kontaktyta mellan folk från olika kulturer. Under hela arbetet har vi på Konstfrämjandet haft förmånen att ha Haitham Sabahi och Dima Matr, bägge nyanlända från Syrien, med oss som projektledare och medskapare i projektet.
Projektet består av flera delar och inleddes i maj med en studiecirkel i ridning för kvinnor från asylboenden på Öland. I juli i år hölls en performance och screening av tre konstfilmer i Aledals stora ridhus den 23 juli, med över 150 personer i publiken och konstnärssamtal med Shiva Anoshirvani, Signe Johannessen, Dima Matr och Malin Lindmark Vrijman, lett av Kalmar konstmuseums nya chef Joanna Sandell.
Program:
Föreningen Ölandshästen berättar om sitt arbete med återbyggandet av rasen Ölandshäst och visa en av sina hästar i vår roundpen. Sen presenteras New horse cultures studiecirkel, där kvinnor från flyktingförläggningar på Öland studerat ridning och horsemanship sedan i maj i år, också i vår roundpen.
Konstnären och arkitekten Johan Carlsson och arkitekterna Beata Hermer och Sebastian Bech Ravn från det Köpenhamnsbaserade JAC studios har i hästhagen på Kultivator ritat och uppfört verket Pavilion with Horses, en arkitektur för människan och hästen. Pavilion with Horses är ett byggt collage där traditionella detaljer vävs ihop med ett nytänkande både i form och vad gäller hästars sociala behov och beteende. Till paviljongen hör också en mobil tecknarstudio, inkorporerad i en vackert bevarad Tidaholmsgigg. Vi bjuder på en festlig invigning av Pavilion with Horses med tecknarstudio, välkomstdrink med tilltugg i uteköket.
Vi är också stolta över att kunna visa en muralmålning av Ramez Omarin, konstnär, filmare och aktivist från Syrien, som gestaltar en arabisk dikt där hästen står central.
Bokrelease av Julie Crawshaw, The Stable (A Collaborative Story), en kort performativ text som varit en del av en större experimentell etnografisk studie av Crawshaw med titeln: ’Stretched: Expanding notions of artistic practice through artist-led cultures’ (Valand Academy, University of Gothenburg). Baserad på episoder från Julies vistelse på Kultivator, vill texten artikulera Kultivators relationella arbete, och föreslår ett tänkande med byggnaden. Julie kommer också leda ett konstnärssamtal med Johan Carlsson och Mathieu Vrijman i Johans Pavilion with horses.
Konstnären Signe Johannessen visar det nyproducerade videoverket Thank you for carrying, i samverkan med hästarna på Kultivator, och med en sekvens från källan ”Hors brunn”, där både människor och hästar offrats, belägen på mellersta Öland. Johannessen har dessutom inlett ett spännande arbete med en restuarering och återupprättelse av ett nära 100 år gammalt skelett av den sista Ölandshästen, Lily, som står på Ölands folkhögskola.
Screening av Shiva Anoshirvanis performance från Aledals ridhus, och hennes tidigare, kritikerrosade film Det tama och det vita, som utforskar makt och hierarkier i stallmiljö.
”Roundpen dance floor” – dans till DJ Shawn Coerecius i vår paddock.
/Screening och konstnärssamtal
Aledals ridcenter, Röhällavägen, 23 juli 2016
Konstfrämjandet Öland Kalmar är stolta över att kunna bjuda in dig att uppleva verk av konstnärerna Signe Johannessen, Shiva Anoushirvani och Nastja Säde Rönkkö, i ridhuset på Aledals ridcenter.
Kvällen inleds med ett performance av Shiva Anoushirvani, och därefter visning av tre fantastiska filmverk: Thanks for carrying, av Signe Johannessen (producerat på Öland våren 2016), Take me anywhere (filmad på Öland 2015), av Nastja Säde Rönkkö, och Det tama och det vita, av Shiva Anoushirvani. Varje verk är runt 10 minuter långt.
Filmerna diskutera frågor om makt, hierarki, frihet och underkastelse, i relation till hästen och hästkulturer. Efter screeningen har vi ett konstnärssamtal modererat av den nya chefen för Kalmar konstmuseum, Joanna Sandell. Förutom konstnärerna inkluderar detta samtal Malin Lindmark Vrijman från Konstfrämjandet och Dima Matr, projektledare till New horse cultures studiecirkel, en grupp nyanlända kvinnor som har studerat ridning och horsemanship tillsammans med Konstfrämjandet sedan maj i år. Samtalet hålls på engelska och översätts till arabiska.
Det kommer att finnas en buss som hämtar besökare från asylboenden på Öland.