Timrå — Dom ska vara glada för att det inte blev ett W

Dom ska vara glada för att det inte blev ett W är ett citat av Kenneth Westberg tidigare kommunalråd i Timrå (1974–1998) och en rubrik på en tidningsartikel i Sundsvalls tidning om folkets protester mot skulpturen Y:et av Bengt Lindström och nybyggandet av Midlanda konsthall vid samma tidpunkt 1995.

Triennalen blåser vidare.

Ett antal av de verk som ingick i Triennalen 2022 hade specifika platsanknytningar. Några av verken flyttas under kommande år ut till dessa platser och visas i nya miljöer, på nya sätt och med nya samarbetspartners.

Nina Svenssons bidrag i Triennalen visas på Timrå bibliotek 30 september till 23 oktober.
Utställningen öppnar lördag 30 september kl. 12.00 – 14.00

Utställningen består av en samling foton på platsspecifika och egengjorda tolkningar av Y;et, där Timråbor själv byggt en Y-skulptur hemma på tomten, vid sommarstugan eller i skogen för att dom tycker om Y:et, eller för att reta någon som inte tycker om Bengt Lindströms Y.

Inventeringen av egenbyggda Y;n visas i en installation som illustrerar många olika känslor för Bengt Lindströms 30,5 m höga Y. Samlingen är monterat i en konstruktion med samma åttkantiga form som det innersta rummet på i Midlanda där Bengt Lindströms fornnordiska Gudasvit – Asagudarna visades permanent.

I en videointervju Vilken tur att jag inte är inblandad ger Bo Markusson en återblick hur han blev tilldelad ansvaret att återöppna Midlanda Konsthall 2002 efter att alliansen lovat att stänga den när de kom till makten, efter att Socialdemokraterna förlorade i valet 1998.

Efterlysning: Känner du till några fler Y:n eller har idéer om nya?
Vi efterlyser Y:n och berättelser om dem så kom till biblioteket och berätta!
Ses på lördag 12-14!

Om konstnären:
Nina Svensson är född 1968 och växte upp i Timrå. Hon är utbildad vid Umeå konsthögskola. Hon bor i Torsåker i Gästrikland och arbetar som lärare på Konstfack i Stockholm. Hon arbetar ofta i projekt som byggs av olika sociala processer och intresserar sig för vem som äger och styr över resurser i ett samhälle. Hon samarbetar gärna med olika grupper i samhället och skapar projekt som är centrerade kring deltagande.

Visa alla