Practicing our Knowledge

En utställning om våra immateriella kulturarv, gemensamma landskap och delade berättelser. 5 juni – 12 juli 2024

Practicing our Knowledge

Utställning
5 juni – 12 juli 2024
Öppet tis–fre 13:00–16:00, tors 13:00–17:00
Konsthallen, Aurora kulturhus
Kiruna

Workshops
1 – 3 juni 2024

Mer info här


Practicing our Knowledge är en utställning om immateriella kulturarv som genom konst, traditionellt hantverk och språk skapar sociala sammanhang för lärande och kunskapsutbyten. Med verk skapat av Rámavuol Elle Bigge, Linn Lindström, Lena Ylipää och utövare från hantverkskollektiven Maiestria och Sezatoarea. Det är utövare med olika bakgrunder och konstnärliga uttryck som visar hantverk och samtidskonst som alla berör sociala dimensioner kring hur kulturen bidrar till samhällsbyggen, gemenskap och att skapa samhörighet.

Två moldaviska hantverkskollektiv visar blusar som genom ett intrikat hantverk under 2022 inkluderats på UNESCOs lista för immateriella kulturarv. En samisk duojár återger ett samtida förhållningssätt till gákti, den traditionella samiska kolten och två norrbottniska konstnärer har skapat konstverk där språket meänkieli återtas och träskulpturer skildrar handens arbete.

Istället för ett linjärt berättande med en början och ett slut, rör sig utställningen i cirklar där gårdag och morgondag blir en del av både bevarande och utveckling. Likheter lyfts fram, samtidigt som skillnader hyllas och bidrar till att stärka banden till markerna vi rör oss på, orden vi delar och handens kunskaper. Under förändringsprocesser blir de immateriella kulturarven och kunskapen som förs vidare en viktig del av vardagen för att skapa sammanhang. På liknande sätt påminns vi om att städer som växer fram och byggnader som försvinner aldrig har varit mer än det som vi fyller dem med.

Under dagarna innan invigningen av utställningen i Kiruna samlas vi i hembygdsgårdar i Kurravaara, Jukkasjärvi och Vittangi för att lära av varandra och mötas i berättelserna vi bär med oss i våra hantverk och erfarenheter. Utställningen visas på Kiruna Konsthallen, Aurora kulturhus, öppettider tis–fre 13:00–16:00 och torsdagar 13:00–17:00 mellan 5 juni–12 juli 2024.

Practicing our knowledge genomförs i samarbete mellan Konstfrämjandet Norrbotten och Resurscentrum för konst Norrbotten samt Kiruna Konstgille med stöd av Norrbottens hembygdsförbund, Kurravaara Hembygdsförening, Jukkasjärvi Hembygdsförening, Vittangi Hembygdsgård, Kiruna kommun, Region Norrbotten och Moldaviens Ambassad.

Visa alla