Kom till byn!

Vad väljer du att visa upp för besökare som aldrig varit här förut? Finns det någon speciell historia bakom det eller vad är det som gör att du gillar dem? Hur har platsen format dig som människa ? Hur har den påverkat ditt liv dina drömmar?

Konstprojektet ”Kom till Byn” genomfördes i tre kommuner i Gävleborg 2016. Projektet drevs av konstnärsduon [krig] som ville uppmärksammas frågor och diskussioner om de olika platsers identitet, värde och framtidsutsikter. Själva konstverket består av händelser, möten och deltagande. En person som aldrig besökt platsen förut, bjöds in till att följa med på en resa som fylldes med aktiviteter som de boende själva föreslagit att besökaren borde pröva på eller se.

Tillsammans med konstnärerna tillbringar besökarna 4-5 dagar i kommunerna och får där träffa personer som berättar om saker de själva uppskattar med sin hemort. Samtal och diskussioner om orten, samtiden och dåtiden uppstår under resans gång. En motvikt mot berättelsen om landsbygdens dystra framtid som en tom plats där inget finns att göra.

På projektets egna sida kan du följa besökarnas resor via bilder, ljudupptagningar och en del filmklipp.


Projektet har producerats av Konstfrämjandet Gävleborg och fungerat som en kontaktstartande uppstart av distriktet.

Visa alla