Sonia Hedstrand — Det tredimensionella livet

Som uppföljning till förra årets 75 minuter långa succé-performance-läsning kommer nu Life in 2.5 dimensions - the artist book! Blånagla 2023 blir värd för släppet av den nya boken och på plats visas även den animerade video-versionen av verket.

Det tredimensionella livet är den komplicerade fysiska verklighet där vi lever, jobbar, kramas, äter mat, missar bussen, blir sjuka, svikna, överviktiga, känner oss osedda och blir deprimerade. Det tvådimensionella livet är bildernas, tv-seriernas och dataspelens spännande, vackra, dramatiska, underhållande, empatiska och platta värld. Där är allt mycket enklare, och vi väljer att tillbringa mer och mer tid där.

Vad händer när gränserna mellan den tvådimensionella och den tredimensionella världen suddas ut? När alla använder filter för att se bättre ut och bara postar om sina framgångar men inga motgångar? När du kan gifta dig med din älskade animékaraktär i ett VR-spel? När du kan hyra en partner som alltid är snäll och glad?

I videoinstallationen Life in 2.5 dimensions berättar personer som jobbar med att hyra ut sina känslor. De försörjer sig genom att agera familjemedlemmar, partners, dejter eller vänner i den fysiska verkligheten. Vi får också höra forskare inom emotionell sociologi och digital populärkultur analysera en samhällsituation där allt större del av gemenskap och tillhörighet kan köpas i form av performativt, estetiskt och emotionellt servicearbete.

Verket reflekterar över hur den ökade graden av representation och performativitet både yrkesmässigt och socialt hör ihop med den globala upplevelsekapitalismens utveckling, samt hur den eskalerande konsumtionen av dataspel och sociala medier påverkar våra relationer och känslor.

Sonia Hedstrand, Life in 2.5 dimensions

Om
Sonia Hedstrand arbetar med video, fotografi, text och performance, konstkritik för Dagens Nyheter samt författare av radiouppsatser för OBS i P1, Riksradion. Hon har startat upp det forskningsbaserade projektet The Artist Travelogue, har drivit flera artistdrivna initiativ och samarbeten som The Drinking Brothers, The Unsecurity Principle och 0s+1s Collective. Undervisar och föreläser i ämnen som rörliga bilder, fotografi och textbaserad konst, feministiska perspektiv, självorganisering, samarbetsövningar och politisk aktivism vid flera konstskolor och universitet i Sverige och utomlands. Studier vid Whitney Independent Study Program, Kungliga Konsthögskolan.

Visa alla