Release: Luleåbiennalen släpper journal #2

Stillbild "Ingen sömn på Stengatan" (2016) av Clara Bodén

Release för Lulu-journalen #2: Vägarna är lika mycket varandra som jag skiljer mig åt. Premiär för nya Biennalbaren på Norrbottensteatern, med presentation, journalsläpp, samtal, filmvisning och DJ.

”Det har inte alltid varit självklart att kunna skriva om Norrbotten. Det var först som ung vuxen jag själv förstod att man kunde skriva om vilken verklighet som helst, även vår. Att det gick att ta vår tillvaro på lika stort allvar och skämt som andra. En erfarenhet från att ha vuxit upp i Norrbotten är att våra platser inte omtalades. De fanns inte på TV, våra vägar skrevs inte i böcker, de våras röster var inte förstärkta. Inte för att jag för egen del tycker att det är så mycket att gnälla över. Det finns andra positioner som är än mer marginaliserade, men … så var det. Och i en tid när stad och land faller isär, blir det extra viktigt att måla sådana bilder. Det är ett motgift mot den historielöshet som kommer sig av att ingen talar om varför man är här och varför det ser ut som det gör.

Vi har i det här numret samlat ett urval från förlaget Teg Publishings katalog. Det är skilda uttryck som egentligen inte har så mycket med varandra att göra, men de liknar oss och kanske andra.”

– Jonas Teglund, redaktör.

Medverkande:

Pernilla Berglund, poet

Po Tidholm, journalist och författare

David Väyrynen, poet

Sara Parkman, folkmusiker

Sven Teglund, konstnär

Clara Bodén, dokumentärfilmare

Redaktör: Jonas Teglund, Teg Publishing

Formgivare: Aron Kullander-Östling & Stina Löfgren

Teg publishing är ett bokförlag, skivbolag och medieproduktionsbolag som producerar och publicerar böcker, musik, film och poddradio sedan 2010 och drivs av Jonas Tegund och Anders Teglund.

Lulu-journalen Den månatliga Lulu-journalen ska ge en inblick i biennalens researchprocess i form av artiklar, arkivmaterial och konstverk. Varje nummer tar sin utgångspunkt i ett offentligt konstverk i Norrbotten. Lulu-journalen #2 tecknar specifika snarare än generella bilder över Norrbotten, rösterna har alla publicerats tidigare av Teg Publishing. Journalen ges ut på svenska och engelska.

Visa alla