Uppstart för Verdde — Konstfrämjandet Norrbottens nya projekt ska stärka samisk samtidskonst

Foto: Andreas Sarri

Under hösten initierade Konstfrämjandet Norrbottens konstnärliga ledare Maria Ragnestam arbetet med ett nytt nomadiskt konstprojekt som utformats för att i samarbete med olika institutioner i Norrbotten verka för att synliggöra den samiska närvaron, och en historieskrivning som rymmer fler samiska perspektiv. Projektets titel Verdde är ett nordsamiskt ord som kan översättas till "gästvän".

Verdde erbjuder publiken en variation av konstnärliga uttryck för att bidra till en utökad kännedom om samiska utövare och förmedla spännande samiska perspektiv, traditioner, kunskaper och erfarenheter. Verdde blir en institution i sig själv, men istället för att utgå från en permanent plats flyttar projektet in hos andra organisationer och verksamheter och blir en del av deras publika program genom platsspecifika konstprojekt och aktiviteter. Projektet blir en del av Konstfrämjandet Norrbottens långsiktiga arbete för att främja samisk samtidskonst.

Verdde projektleds med hjälp av av Ellen Berit Dalbakk som har många års erfarenhet av att arbeta med samisk konst, kultur och duodji (samiskt konsthantverk) i både Sverige och Norge. Hon har arbetat med flera konstutställningar och under 2021–2022 var hon koordinator för det samiska kulturnätverket Viermie K som startades av sex samiska kulturinstitutioner på den svenska sidan Sápmi, med mål att stärka det professionella samiska kulturlivet.

Projektet genomförs med stöd av Postkodstiftelsen.

Läs mer här.

Visa alla