Residence-in-Nature på Norrbottens museum — Guidade visningar

Norrbottens museum fotograferat av Daryoush Tahmasebi

Som del av Luleåbiennalen 2018 intar Residence-in-Nature Norrbottens museums övervåning. Museipedagog Silvia Colombo håller fria visningar av utställningen på utvalda onsdagar.

Med utgångspunkt i Lainio, en by i Jukkasjärvi socken i Kiruna kommun formar Residence-in-Nature ett tvärdisciplinärt konstnärligt projekt som bjuder in utövare från olika bakgrunder att verka och arbeta i och med platsen under en begränsad tid. Tillsammans undersöks frågor som bl a rör vinterns, mörkrets, isen och snöns historiska och samtida betydelse, bygdegårds-traditioner, geografiska gränser och historieberättandets mekanismer. Projektet löper över en hel årscykel för att samverka och integrera med årstiderna och dess olika villkor. Det konstnärliga arbetet kopplas under 2018 och 2019 ihop med befintliga formella och informella sociala strukturer i Lainio med omnejd, däribland Marttigårdens hembygdsgård som samlar byns invånare kring återkommande aktiviteter så som tillagning av renslaktssoppa, konstrunda, pimpeltävling och traditionell mjölmalning. I relation till det lokala sammanhanget ställs institutionen Norrbottens museum. En plats där föremål och artefakter, röster och berättelser konserveras, kartläggs och representeras – där kulturarv görs tillgängligt och historia skrivs. Vad händer när Lainos aktiviteter expanderar in i museets verksamhet eller när museets artefakter flyttas till Lainio?

I utställningen visas nyproducerade verk av Johanna Gustafsson Fürst, Esko Männikkö, Markus Vallien, Gustaf Nordenskiöld, Oscar Männikkö, Ingvild Holm, Hans Isaksson, Lisa Torell och Åsa Jungnelius.

Datum för visningarna
Onsdag 19/12
Onsdag 9/1
Onsdag 16/1
Onsdag 23/1
Onsdag 30/1

Visningen pågår cirka 30 minuter. Den hålls 18.00 på svenska och 19.00 på engelska.

Visa alla