Release: Luleåbiennalen släpper journal #1

Välkommen på release och mingel på Konstfrämjandets innergård, vi släpper första numret av Luleåbiennalens journal och vill träffa er alla! Det blir uppläsningar, biennalnyheter och släpp för hemsidan. Dryck och tilltugg! Uppläsningar kl 18:00.

LULU-JOURNALEN #1: ”VI VAR LANDSFÖRRÄDARE, SA DOM”

Lulu-journalen #1 med bidrag av Edith Hammar, Judith Kiros, Ida Linde, Ulf Oldberg, David Väyrynen, Kerstin Wixe m fl. Redaktörer: Emily Fahlén & Asrin Haidari. Formgivare: Aron Kullander-Östling & Stina Löfgren.

Lulu-journalen

Den månatliga Lulu-journalen ska ge en inblick i biennalens researchprocess i form av artiklar, arkivmaterial och konstverk. Varje nummer tar sin utgångspunkt i ett offentligt konstverk i Norrbotten. Lulu-journalen #1 reflekterar den fascistiska historien i Norrbotten under 1930- och 40-talet genom två händelser: attentatet mot Norrskensflammans redaktion i Luleå den 3 mars 1940 och upprättandet av svenska interneringsläger under samma tidsperiod. Journalen ges ut på svenska och engelska.

Lulu-journalen #2 har temat Norrbottniska landskap och gästredaktöras av förlaget TEG Publishing. Release i mitten på september i Luleå. Plats TBA.

Luleåbiennalen 2018 (17 nov 2018–17 feb 2019)
I år återuppstår Skandinaviens äldsta konstbiennal med ett program som sträcker sig över ett vidsträckt geografiskt område med konsthändelser och utställningar i Luleå, Boden, Jokkmokk såväl som Kiruna och Korpilombolo.

De olika utställningarna tar avstamp i Norrbottens variationsrika landskap och historia. Besökaren möter verk som bl a handlar om landskapets minnen och sår, försvunna vattenfall, ideologiserade arkiv, och militariserade zoner. Ett huvudtema för biennalen är begreppet mörker. Både i bokstavlig mening, då biennalen infaller under årets mörkaste tid, men också metaforiskt med blicken vänd mot ett politiskt mörker såväl som mörkrets potential för tänkande, drömmande och projektion. Biennalen har bjudit in ca 30 konstnärer, poeter och tänkare, varav åtta bidrar med nyproducerade verk.

Biennalens konstnärliga ledare: Emily Fahlén, Asrin Haidari och Thomas Hämén

Huvudman: Konstfrämjandet

Luleåbiennalen genomförs med stöd från Luleå kommun, Postkodstiftelsen, Kulturrådet och Region Norrbotten

Visa alla