Release — Treårigt konstprojekt om skogen förmedlas i ny antologi

Skogen har kommit att bli en central fråga som engagerar allt fler i samhället. Mellan 2019 och 2022 drevs ett omfattande konstprojekt med skogen i fokus, mellan sex Konstfrämjandedistrikt i Mellansverige. 20 september släpps nu antologin om Skogen mellan oss, som lyfter projektets olika delar och presenterar ett antal nya texter av alltifrån författare och konstkritiker till forskare och debattörer.

Av en händelse kom ett brett samhällsintresse för skogen att växa parallellt med projektet, och i dag står frågan om våra skogar i centrum. Projektet engagerade under sina tre år – under pågående pandemi – föreningsliv och enskilda på ett femtontal platser, byar och mindre orter. 125 konstnärer deltog, en mängd platsspecifika verk skapades. Precis som i andra större tematiska konstprojekt har det varit ett stort kunskapsutbyte mellan konstnärer, samarbetsparter och allmänheten. I antologin Skogen mellan oss berättar 13 skribenter personligt om utställningar och händelser som projektet skapade, om möten, konst, och om sina egna ingångar i skogen. Antologin rymmer vid sidan av detta en mängd bilder på konstnärernas verk och aktiviteter, de flesta tagna av konstnären och fotografen Ida Lindgren. Hon har även bidragit med tre tematiska bildsviter. Antologin är formgiven av Johanna Tham.

Malin delar ut ritpapper och kolbitar. Landskapet, skogen, växer snabbt fram under handen, lättare att skissa än jag trodde. Jag ritar av kol med kol. Ritar av skog på skog.

– Sven Olov Karlsson, ur Kompisar i skogen

Kan en liten forskningsstation bidra till att skapa alla dessa tankeväckande konstverk och väcka människors nyfikenhet och inre dialoger?

– Ava Rasolpour, ur Platserna vi formger och platserna som formar oss

Onsdagen den 20 september blir det release på Hospitalet i Ulleråker i Uppsala. Under en kväll presenteras Skogen mellan oss av konstnärer och medverkande i antologin. Medlemmar i en av Naturskyddsföreningens lokala skogsgrupper berättar om de arbete de bedriver för att skydda en skog i Uppsala. Det bjuds på snacks och dricka. Boken kommer därefter att finnas till försäljning hos de medverkande distrikten och Konstfrämjandets förbund.


Medverkande i antologin Skogen mellan oss

Ava Rasolpour, Karin Faxén Sporrong, Torhild Elisabet Sandberg, Sven Olov Karlsson, Silvia Colombo, Sebastian Johans, Niklas Darke, Heba Habib, Tina Mathisen och Johan Jansson, Anders Rydell, Sebastian Kirppu, samt Niklas Östholm som varit antologins redaktör tillsammans med Patrick Kretschek.

Konstfrämjandedistrikt i projektet Skogen mellan oss

Bergslagen, Dalarna, Uppland, Värmland, Västmanland och Gävleborg.

Beställ antologin

Kontakta Niklas Östholm, niklas.ostholm@konstframjandet.se

Skogen mellan oss (antologin) finansierades av Svenska Postkodstiftelsen och Folkrörelsernas Konstfrämjande.

Läs mer om projektet här.

Visa alla