Luleåbiennalen visar konstfilm på Folkets bio — del 1

ur Agnieszka Polskas What the Sun has Seen (2017)

Som om del av Luleåbiennalen 2018: Tidjord visas tre av biennalens konstfilmer på Folkets bio i Luleå. Pre-Image (Blind as the Mother Tongue) av Hiwa K, Who is afraid of ideology? av Marwa Arsanios och What the Sun Has Seen av Agnieszka Polska.

I filmen Pre image (Blind as the Mother Tongue) följer konstnären Hiwa K sin egen flykts fotspår genom Europa, från kurdiska Başur, genom den Turkiska landsgränsen, Greklands bergiga landskap och sjövägen bort därifrån. Genom en repeterad vandringsled (en arkeologisk metod för att bota amnesi) väcks minnen av en tid han trodde sig glömt.

Who is Afraid of Ideology? Part 1 är inspelad i Rojava 2017. Den lyssnar till en fraktion av den kur- diska motståndrörelsen, och hur praktiskt arbett knyter an till dess idélära – hur används en yxa på bästa sätt? När är det okej att hugga ner ett träd för överlevnad? Ekologi möter ideologi i tesen att naturens inbyggda självförsvar måste anammas av utsatta grupper som behöver skydda sin existens.

Solen som vittne för det som sker på jorden är fokus för Agnieszka Polskas film What the Sun has Seen. Solen ser klimatkatastrofer och krig, men också en storslagen skönhet, omöjlig att beskriva i ord. Tårarna rinner när den blickar in i jordens oskyldiga ögon. Betraktaren möter den i alla dess omtumlande känslotillstånd, i förälskelse, sorg och förtvivlan.

Läs mer

Visa alla