Ljud i porten — Vi har ju fan inget val

Under september månad presenteras Torbjörn Ömalms Vi har ju fan inget val i porten till Konstfrämjandets kansli – ett ljudverk med utgångspunkt i Kirunas pågående stadsomvandling.

Vi har ju fan inget val är ett 19 minuter långt, cirkulärt ljudverk bestående av fältinspelningar, intervjuer på flera språk och nyskriven musik. Skapat utifrån, inuti och om Kiruna stadsflytt gestaltar det en urban arktisk omgivning, den pågående byggprocessen och människors känslor och tankar om att leva i ett slags vakuum mellan förlust och det diffusa nya.

Verket är skapat av kompositören, gitarristen och minioritetsspråksaktivisten Torbjörn Ömalm som även doktorerar inom konstnärlig forskning där han utforskar språk och ljud från en Meänkieli- och skogssamisk kulturmiljö. Vi har ju fan inget val växte fram i och med ett uppdrag från Konstfrämjandet Norrbotten, där tre konstnärer bjudits in att tolka den pågående stadsomvandlingsprocessen i Kiruna. Den 1 september hade verket premiär i och med öppningen av Kirunas nya stadskärna, cirka tre kilometer öster om det tidigare centrumet.

Under september månad 2022 kan Vi har ju fan inget val höras på tre platser: utspritt på gatorna i Kirunas gamla stadskärna; i utställningen Fragment i konsthallen på Aurora Kultur & Kongress i Kirunas nya centrum; samt i Ljud i porten på Swedenborgsgatan 1 i Stockholm.

I Stockholm går verket att höra mellan 16.00-19.00, 1-9 september samt 26-30 september.


Läs mer om verket här.
Hör mer av Torbjörn Ömalm här och här.

Visa alla