Konstnärliga ledare utsedda för Luleåbiennalen 2024 — Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida

Aude Christel Mgba och Bruno Alveis de Almeida Foton av Nurudeen Olugbade, 2021 och Nonzuzo Gxekwa, 2022.

Konstfrämjandet Norrbotten tillkännager idag att Aude Christel Mgba och Bruno Alves de Almeida blivit utvalda som konstnärliga ledare för 2024 års upplaga av Luleåbiennalen, med arkitektur och konst som övergripande tema.

Mgba och Alves de Almeida har samarbetat sedan 2018 då de deltog i De Appel Curatorial Program i Amsterdam. De delar ett djupt intresse och erfarenhet av att inkludera olika offentliga platser som en förlängning av utställningsrummet. Urvalsjuryn ser hur duon kan ge nya perspektiv på frågor som just nu formar regionen. Dessutom visar deras tidigare projekt på innovativa sätt att närma sig det platsspecifika och transdisciplinära, och sammankopplingar mellan det lokala och det globala. Båda curatorerna har tidigare utvecklat projekt som engagerat en bred publik i olika sammanhang och kulturer, i Nederländerna, Brasilien, Kamerun och andra platser.

Mgba och Alves de Almeida blir de första konstnärliga ledarna i biennalens historia som är baserade utanför Sverige.

Luleåbiennalen 2024 med det övergripande temat arkitektur och konst, äger rum mellan 2 mars–26 maj 2024 och kommer därmed att sträcka sig över den period då den mest dramatiska förändringen i det norrbottniska landskapet sker – från att vara täckt av is och snö blir den till barmark. Förutsättningarna har undersökts i tidigare upplagor av biennalen genom att växla mellan sommar- och vinterutställning perioder, men aldrig under en enda biennal. Skiftet verkar särskilt viktigt för en biennal som handlar om förhållandet mellan arkitektur och samtidskonst, och lyfter fram relaterade aspekter av det sociala livet i både den offentliga sfären och hemmet.

Juryn som bedömde ansökningarna till utlysningen av Konstnärlig ledare för Luleåbiennalen 2024 bestod av:
Kieran Long, chef ArkDes
Bella Rune, konstnär
Katya García-Antón, chef Nordnorsk Kunstmuseum
Thomas Hämén, konstnär
Maria Ragnestam, verksamhetsledare Konstfrämjandet Norrbotten


Aude Christel Mgba (f.1991, Kamerun) är frilansande curator och konsthistoriker baserad både i Kamerun och Nederländerna.

Bruno Alves de Almeida (f. 1987, Brasilien/Portugal) är curator och arkitekt baserad i Nederländerna, för närvarande curator för Jan van Eyck Academie, Maastricht, och lärare vid Designhögskolan i Eindhoven.


Här kan du anmäl dig till Luleåbiennalens nya nyhetsbrev.

Visa alla