Konstfrämjandet på Supermarket den 14 oktober kl 13 — Slå tillbaka! Så kan konsten försvaras i tider av högerextremism

Bild: Lenny Clarhäll, I Amelins anda, 1981

Konstfrämjandet medverkar på Supermarket med samtal om hur man effektivt och solidariskt kan kommunicera konst i drev och motvind. Till samtalet kommer personer med stor erfarenhet av att verka i det offentliga samtalet i tider av tilltagande polarisering: Mattias Irving från Tro & Solidaritet och My Malmeström Sobelius från tidskriften Kurage.

Slå tillbaka!–Så kan konsten försvaras i tider av högerextremism

Svepande uttryck som ”Menskonst”, ”Samhällspositiv konst”, och till och med ”svenskfientlig konst”, illa underbyggda kommunala kulturbudgetbesparingar med politisk underton, utfrusna konsthallschefer. Allt det här kan räknas in i den verklighet som konstarbetare i hela landet ställs inför i takt med att det politiska samtalet förråas, ekonomiseras och underkastas en debatt med alltmer auktoritära undertoner. ”Ta inte striden om kulturkriget”, säger vissa. Vi säger: Försvara dig! Konstfrämjandet håller ett samtal som ger konkreta tips och som förklarar varför det är viktigt att inte låta tystnaden råda.

Per Hasselberg, verksamhetschef Folkrörelsernas Konstfrämjande
Mattias Irving, sekreterare i Socialdemokrater för tro och solidaritet och expert på extremhögern, My Malmeström-Sobelius, huvudredaktör för tidskriften Kurage. Moderator: Paulina Sokolow, verksamhetsutvecklare Folkrörelsernas Konstfrämjande

Om bilden: Lenny Clarhälls trärelief (I Amelins anda) från 1981 ersatte ett stulet verk av Albin Amelin för Järfällas kommunfullmäktigesal och fick hänga där fram till att en moderat kommunpolitiker 2019 såg till att ta bort den på grund av dess ”antidemokratiska budskap”. Numera hänger den på Jakobsbergs Folkhögskola.

Visa alla