Konstens kraft i folk och mark — Lansering av Konstfrämjandet Gotland

Nya distriktet Konstfrämjandet Gotland bjuder in till lanseringsfest! 4 november organiseras ett firande av det nya distriktet – och en hyllning till potatisen. Under en eftermiddag kommer det att skapas med, pratas om och ätas potatis. Konstfrämjandet Gotlands styrelse berättar också om organisationen och dess framtidsplaner, och konstkollektivet Kultivator gästar från Öland för en gemensam workshop för barn och vuxna.

Konstfrämjandet Gotland grundades i maj 2023. I föreningens styrelse sitter tonsättaren Felicia Sjögren, grafiska formgivaren Knut Stahle, arkitekten Emil Lillo och konstnärerna Jonna Hägg och Birthe Jørgensen.

– I en orolig värld under snabb och fundamental förändring tror vi att konsten kan och måste göra mer än att bara produceras och konsumeras. Konstfrämjandet Gotland samarbetar med lokala föreningar och institutioner, både inom kulturfältet och andra områden. I folkrörelsernas anda knyter vi också an till nationella och internationella nätverk och aktörer. Vi vill på olika sätt undersöka hur konsten kan skapa motståndskraft i samhället genom ökad sammanhållning, öppenhet och ömsesidigt lärande inom viktiga teman som ekologi, energi, ekonomi och kulturens kraft och villkor, säger Birthe Jørgensen, ordförande för Konstfrämjandet Gotland.

– Det är väldigt roligt att det bildats ett Konstfrämjande distrikt på Gotland, ett distrikt som rymmer perspektiv både inifrån ön och från internationella sammanhang. Jag ser fram emot att få följa deras spännande program med utgångspunkt i det som berör och engagerar den lokala publiken, säger Åsa Mårtensson, verksamhetsutvecklare syd på Folkrörelsernas Konstfrämjande.

Förbundet hälsar det nya distriktet varmt välkomna till Konstfrämjandet!


Konstfrämjandet Gotland grundades 2023 och undersöker konstens villkor och kraft i relation till samtidens stora frågor. De arbetar med teman som ekologi, energi och ekonomi. Besök deras nya hemsida www.gotland.konstframjandet.se

Kultivator är en experimentell plattform för konst och jordbruk, som drivs av Mathieu Vrijman och Malin Lindmark Vrijman, båda utbildade vid Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, på Öland sedan 2005.

Evenemanget genomförs med stöd av Region Gotland och med ABF Gotland som medarrangör.

Visa alla