Föreläsning: Sömn och sömnlöshet i konsten

Michael Johansson, Some Assembly Required – Bed Frame Included, 2009

Under Stockholms kulturnatt föreläser Jennie Fahlström från Sveriges Allmänna Konstförening om sömn och sömnlöshet i konsten.

Konstnärers skildringar av sömnen finns i oändliga variationer. Om dåtidens tekniker dominerats av måleriska och skulpturala sovande kroppar har vi genom samtidskonstens uttrycksformer de senaste fem decennierna kunnat ta del av verk som visar förväntad sömn, sömnlöshet och djupsömn eller tonårsdvala inför publik. Med film, foto, performance och installationer involveras även betraktaren i flera av dessa verk i ett önskvärt eller påtvingat sömnbehov.

Gemensamt för både äldre och nyare verk är den sovandes både sårbara utsatthet och trygga vila när sömnens krafter tar över. Sömnen och dess vanligaste plats sängen blir en möjlig annan värld eller fungerar som ett komplement till den vakna världen där prestationer, aktiviteter och sociala samspel utmärker motsatsen till den sovandes ensamma uppdrag att ta igen sig inför kommande utmaningar. Föreläsningen presenterar ett urval samtida svenska och internationella konstnärskap varvat med äldre kollegor ur konsthistorien, som genom visuellt experimenterande försiktigt eller med större dramatik närmar sig sömnen hos den sovande eller den sömnlöse.

Föreläsare: Jennie Fahlström, intendent SAK. OSA till info@konstforeningen.se senast 19/4.

Bild: Michael Johansson, Some Assembly Required – Bed Frame Included, 2009

Visa alla