Fira Konstfrämjandets födelsedag med samtal om kommande antologi

Den 28 mars – på Konstfrämjandets födelsedag – bjuder förbundet in till ett samtal med utgångspunkt i den kommande antologin Konstfrämjandet 70 år.

För första gången ser vi tillbaka på vår historia genom arkivmaterial. Vi har bjudit in fyra skribenter att dyka ner i lika många teman.

  • Kvällens program:

  • 18.00 Födelsedagstal av Konstfrämjandets ordförande Berit Högman.

  • 18.15 Samtal mellan Konstfrämjandets intendent Niklas Östholm och skribenterna Martin Gustavsson, Annika Gunnarsson, Karin Faxén Sporrong och Maria Carlgren.

Martin Gustavsson är sociolog och ekonom. Martin har återkommande ägnat sig åt konst och kulturpolitik. Han följer Konstfrämjandets ekonomiska kurvor, och tittar på samspelet mellan stat och marknad i en vidare samhällskontext.

Annika Gunnarsson är intendent för grafik och samling på Moderna Museet. Annika skriver om Konstfrämjandets grafikutgivning och position i det svenska konstlivet.

Karin Faxén Sporrong är en mångårig konst och kulturskribent. Karin skriver bland annat om konstombudets roll och arbete i Konstfrämjandet. Hur ombuden kommit att bli en betydelsefull men sällan upplyft grupp, hur de verkat som en länk mellan konsten/utställningen och privatpersoner och arbetsplatser.

Maria Carlgren är konstvetare med ett särskilt intresse för konstpedagogik. Maria gör nedslag i några av de konstbildningsinsatser som Konstfrämjandet gjort genom åren. Från de tidiga försöken att – med internationella influenser – skapa en tillgänglig pedagogik för färglära, till dagens skolverksamheter som syftar till att ge unga människor ingång i samhället genom konsten.

Antologin är rikligt illustrerad och är formgiven av Josefin Jansson. Antologin går att förhandsboka på info@konstframjandet.se.


Obs! Samtalet sker på ABF-huset i Stockholm.

Visa alla