Bror Ejves stipendium 2020 – Johanna Uddén

Foto: Stewen Quigley

Bror Ejves stipendium 2020 tilldelas Johanna Uddén som med sitt outtröttliga engagemang, med konstbildning som ledstjärna, får människor att både ta del av och vara medskapare av konst. På kort tid har hon visat att Konstfrämjandet Uppland varit saknat, samtidigt som hon i Konstfrämjandet har hittat hem.

Du får Bror Ejves stipendium för vad du på kort tid åstadkommit med Konstfrämjandet Uppland, men också för hur detta speglas i ditt långa konstbildande yrkesliv. Vad tänker du kring det?

Jag har alltsedan uppväxten i Timrå känt en törst efter konstupplevelser. Vi hade konstböcker hemma och pappa tog med oss på utställningar de gånger vi åkte till Stockholm. Men själva Timrå var konstfattigt. Att gå till Hägglunds bokhandel och köpa Carl Larsson-vykort var det närmaste en egen konstupplevelse jag kunde komma. Det här danade mig. Jag har sedan dess velat ge den där Lill-Johanna och andra fri tillgång till konstupplevelser, om de så bor i en stad eller i en bruksort.

När jag var nybakad konstvetare träffade jag min lektor på stan. Han föreslog att jag skulle skriva en avhandling nu när jag hade flyttat tillbaka till Uppsala och allt. ”Bli akademiker och vara på institutionen?” sa jag. ”Aldrig i livet, jag vill vara där folket är!”

Så det så! Nu när jag arbetar med Konstfrämjandet är jag där folket är. Det känns fint. Tack för stipendiet!

Bror Ejves fond
Fondens syfte är att stödja konstfrämjande insatser i Bror Ejves anda – insatser som medför ett vidgat deltagande inom bildkonstområdet. Personer eller verksamheter som aktivt och på ett efterföljansvärt sätt verkar i denna anda prioriteras vid urvalet av stipendiater. Bror Ejve var Konstfrämjandets förste chef. 1962 instiftades en fond i hans minne, och sedan 1994 förvaltas fonden av förbundsstyrelsen för Folkrörelsernas Konstfrämjande. Läs mer om tidigare stipendiater här.

Foto: Stewen Quigley

Visa alla