Bror Ejve-stipendiater 2022 — Gunilla Lundahl och Johanna Linder

Gunilla Lundahl och Johanna Linder framför muralmålning i Hägerstensåsens Medborgarhus. Foto: Konstfrämjandet

Folkrörelsernas Konstfrämjande är glada att tilldela 2022 års Bror Ejve-stipendium till Gunilla Lundahl och Johanna Linder, två personer som på varsitt sätt, i Bror Ejves anda, gjort insatser för ett vidgat deltagande inom bildkonstområdet.

Bror Ejve var Konstfrämjandets förste chef och 1962 instiftades en fond i hans minne. Sedan 1994 förvaltas fonden av förbundsstyrelsen för Folkrörelsernas Konstfrämjande. Stipendiet går inte att söka utan istället nomineras kandidater av Folkrörelsernas Konstfrämjandes medlemmar, det vill säga dess distrikt och medlemsorganisationer.

Motiveringar:

Bror Ejves stipendium 2022 tilldelas Gunilla Lundahl för att med både varm och kritisk blick, under lång tid, ha främjat ett brett och samhällstillvänt konstperspektiv, och för att på ett inkännande, initierat och självklart sätt ha skrivit in Lilian Lindblad Domec i konsthistorien med både en utställning och en bok.

Bror Ejves stipendium 2022 tilldelas Johanna Linder för att genom sitt arbete med Österängens konsthall, där hennes engagemang i att främja möten mellan experimentell konst och människor i deras vardag, skapat starka band och delaktighet, samtidigt som konstens betydelse har synliggjorts för många fler.

Stipendiet delades ut fredagen den 13e maj under Folkrörelsernas Konstfrämjandes årsmöte på Hägerstensåsens Medborgarhus.

Läs mer om Bror Ejve-stipendiet här.

Visa alla