Bokrelease — Absolut farmakon: kärnavfall och evighet som tanke och konst

Konstfrämjandet bjuder in till release av Absolut farmakon: kärnavfall och evighet som tanke och konst. Johan Redin samtalar med författaren Axel Andersson om boken som finns att köpa för specialpris under kvällen.

Absolut farmakon använder tanken och konsten för att hantera det använda kärnbränslet och försöker omvandla giftet som komma att stråla under 100 000 år till ett botemedel för vår tids kortsiktighet. Kärnavfallet och dess förvar utgör en ny horisont för kulturell och planetär överlevnad. Boken ställer kärnavfallet i förhållande till några av samtidens apokalypsryttare: kärnvapenkrigets ögonblicklighet och klimatkrisen melankoli på väg mot det sjätte massutdöendet. Ämnena sonderas genom läsningar av tänkare och konstnärer som Jacques Derrida, Bernard Stiegler, Carol Gilligan, Sara Ruddick, James Acord, Lina Selander och Mierle Laderman Ukeles. Till skräpkonst via poststrukturalism, messianism och omsorgsfeminism.


Absolut farmakon är bok 12 i serien Ariel litterär kritik som utges av Ariel förlag i samarbete med Fria seminariet i litterär kritik. Axel Andersson är historiker och kritiker, författare till A Hero for the Atomic Age: Thor Heyerdahl and the Kon-Tiki Expedition (2010), Den koloniala simskolan (2016) och Atlantvärlden (2018)

Visa alla