Tisdagen den 20 maj blir det vernissage för den pågående gästutställningen CRIP på vårt kansli, och även release för en ny bok och webbplats.
CRIP är ett projekt och utställningsprogram som tar sin utgångspunkt i konstnären Diktgymnasiets erfarenheter av att leva med kronisk sjukdom. Tillsammans med Konstfrämjandet Västmanland utforskar konstnären i projektet vad det innebär både praktiskt och konstnärligt för en konstnär att bli kroniskt sjuk och hur funktionsvariation kan fungera som en konstnärlig utgångspunkt.
I samband med vernissagen för utställningen, som arrangeras tisdagen den 20 maj, släpps för första gången Diktgymnasiets bok Portrait. Boken innehåller en serie textbaserade collage, gjorda under flera års tid då konstnären varit ofrivilligt isolerad i sitt hem. Med kontextualiserande texter skrivna av konstnären Jenny Richards rör sig boken i ett gränsland mellan konkret poesi och minimalistiskt skrivande och skildrar upplevelsen av kronisk sjukdom och funktionsvariation. Boken är formgiven av designstudion Konst & Teknik.
Portrait, Diktgymnasiet, 2025. Formgiven av Konst & Teknik.
Det blir samtidigt premiär för konstnärens webbplats Lifeinoneroom.com – en digital plattform där Diktgymnasiet löpande publicerar aspekter av sitt arbete, bit för bit efter förmåga och dagsform. Titeln refererar till lägenheten som konstnären, på grund av sin sjukdom, bara i undantagsfall lämnar. Lifeinoneroom.com har också formgivits av Konst & Teknik, utifrån tanken om digital tillgänglighetsanpassning som en konstnärlig strategi.
Slutligen presenteras under evenemanget en läsning av konstnären och dramatikern Dimen Abdulla och formgivaren och webbutvecklaren Peter Ström.
Vernissagen genomförs som ett “mask-på-evenemang”, som en performance, där alla besökare uppmanas att ta på sig ett andningsskydd, i solidaritet med människor med nedsatt immunförsvar som i brist på smittskydd annars inte kan närvara vid evenemang. Andningsskydd finns att tillgå på plats utan kostnad.
Varmt välkomna till oss på Swedenborgsgatan 1 i Stockholm!
Se information om lokalens tillgänglighet här.
Frågor angående ditt besök? Kontakta paulina.granat@konstframjandet.se.
Portrait, Diktgymnasiet, 2025. Formgiven av Konst & Teknik.
Diktgymnasiet är en konstnär och poet som bor och arbetar i Stockholm. Deras arbete, vilket mestadels sker i sjuksängen, adresserar egenvård, kronisk sjukdom och funktionsrättvisa. Tidigare utställningar inkluderar KKKC i Klaipeda (LT), Kunstverein Ludwigshafen (DE), Konsthall C i Stockholm, Alta Art Space i Malmö och The National Poetry Library på Southbank Center i London (UK). Deras arbete har publicerats i tidskriften Addenda i Köpenhamn, online-tidskriften Scrypth(.com) i Oslo och Furre Förlag i Malmö.
www.diktgymnasiet.com
Konstfrämjandet Västmanland bildades 1976. Efter att i genom åren verkat utifrån ett flertal lokaler är de sedan 2016 en mobil konstnärsdriven institution med närvaro i hela Västmanland. Organisationen arbetar med att utveckla konstlivet i länet enligt mottot “Konst för Alla”, och verkar utifrån en tonvikt på jämlikhet och demokrati. Konstfrämjandet Västmanland arbetar tillsammans med konstnärer för att fler barn, unga och vuxna ska få möta konst i sina liv och tror på konsten som ett verktyg för samhällsutveckling.
www.vastmanland.konstframjandet.se
Läs mer om CRIP här.
Portrait, Diktgymnasiet, 2025. Formgiven av Konst & Teknik.
CRIP genomförs med stöd av Kulturbryggan. Portrait genomförs med stöd av Kulturbryggan, Längmanska Kulturfonden och Helge Ax:son Johnsons Stiftelse och Nordiska Kulturfonden/Globus Opstart.