Ny antologi beskriver en raserad kulturpolitik — "Kulturpolitiken borde följa oss”

När taket rasar in – verkligheten och kulturpolitiken, 2024. Omslag av Håkan Liljemärker.

Idag släpps antologin "När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten" som beskriver en raserad svensk kulturpolitik. Tillsammans med andra organisationer bidrar Konstfrämjandet till antologin med en inblick i samtidens kulturliv. Onsdagen 2 oktober blir det release med samtal på ABF-huset i Stockholm.

Tillsammans med bokförlaget Atlas bjuder Arena Idé in till bokrelease på ABF Stockholm för att fira boken När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten som precis kommit från tryckeriet. Releasen inleds med ett boksamtal mellan några av bokens författare och redaktör Ola Bo Larsson. Därefter blir det mingel, dryck och tillfälle att få böckerna signerade. Självklart finns böckerna att köpa till rabatterat pris.

Anmäl dig till releasen här.

När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten

År 2024 fyller svensk kulturpolitik 50 år. När Sveriges första kulturproposition antogs av Riksdagen 1974 blev kulturen en del av välfärden, jämställd med skola, vård och omsorg. Då var den unik, men idag finns inte mycket kvar att fira.

Antologin När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten, vill rikta uppmärksamheten mot vår tids kulturpolitik och visa vad som kan hända med ett samhälle som inte värdesätter kultur. Boken innehåller en historisk översikt, beskrivningar av nuläget för kulturskapare och den ideella kulturen samt förslag på vägar framåt för kulturpolitiken. Genom inspel från flera organisationer i landet tecknas en bild av hur politiken och Tidöpartierna på kort tid raserat den svenska kulturpolitiken – den som redan länge varit omgärdad och påverkad av ointresse och okunskap.

I sin text "Trägolvet knarrar under mina fötter, allting hänger samman" skriver Konstfrämjandets intendent Niklas Östholm fram scener från Konstfrämjandets verksamhet under olika decennier och distrikt och ser hur detta arbete reflekterar kulturpolitiken.

“Inom Konstfrämjandet säger vi att vi följt kulturpolitiken i snart 80 år. Men jag vill vända på det och säga att kulturpolitiken borde följa oss. Åtminstone att vi i större utsträckning följs åt”, skriver Östholm bland annat. “Inte sällan är Konstfrämjandet den fria aktör som till stora delar utför konsten i kulturplanerna, på vissa håll den enda.”

Gemensamt för antologins skribenter är att de ingår i nätverket Koalition för kulturdebatt som hålls samman av tankesmedjan Arena Idé och vars syfte är att stimulera den kulturpolitiska debatten.

Medverkande författare i antologin

Calle Nathanson, koncernchef på studieförbundet ABF Stockholm
Anna Troberg, ordförande för fackförbundet DIK
Mårten Sandén, ordförande KLYS
Sara Edström, ordförande för Konstnärernas Riksorganisation
Annica Dahl, förbundsordförande för Arbetarnas bildningsförbund
Anna Ekström, ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation och tidigare utbildningsminister
Wilhelm Blixt, kommunikatör på Sensus studieförbund
Fredrik Lindegren, kulturchef för Folkets Hus och Parker
Mathias Jansson, webbredaktör och informatör på Riksförbundet Sveriges Konstföreningar
Niklas Östholm, intendent Konstfrämjandet
Anna Livion Ingvarsson, verksamhetschef på Ideell kulturallians
Kulturskapare inom Skådebanan

Beställ

Antologin ges ut av bokförlaget Atlas och kan beställas online eller köpas på plats på bland annat Konstfrämjandets kansli, Swedenborgsgatan 1, Stockholm (begränsat antal).

Andra programaktiviteter

Direkt efter bokreleasen på ABF-huset den 2 oktober presenterar ABF Stockholm och Arena Idé ett seminarium kring svensk kulturpolitik. Vad har fungerat, vad har inte gjort det och vilka förändringar krävs för att möta dagens utmaningar inom konst och kultur?

Medverkar gör Mårten Sandén (KLYS), Anna Livion (Ideell Kulturallians), Annica Dahl och Calle Nathansson (ABF), Sonia Hedstrand (DN) och Johannes Klenell (Arbetet). Samtalsledare är Ola Bo Larsson (Arena Idé).

Särskild anmälan och entrébiljett (120 kr) krävs!
Köp din biljett här.

När taket rasar in – kulturpolitiken och verkligheten finns även representerad hos bokförlaget Atlas på Bokmässan i Göteborg 26-29 september och presenteras vid flera tillfällen på förlagets scen. Medverkar vid presentationerna gör Ola Bo Larsson, Calle Nathanson, Mathias Jansson, Sara Edström, Anna Troberg och Mårten Sandén. Entrébiljett till Bokmässan krävs.

Presentationerna sker:
Torsdag 26 september kl. 14.00 samt 15.00
Fredag 27 september kl. 14.00
Lördag 28 september kl. 15.30
Söndag 29 september kl. 12.00

När taket rasar in – verkligheten och kulturpolitiken, 2024. Omslag av Håkan Liljemärker.

Visa alla