Fira den biologiska mångfaldens dag med Konstfrämjandet

Torsdagen den 22 maj bjuder vi in författarna Pella Thiel, David Thurfjell och Thorbjörn Andersson till ett samtal om naturen i stadens hjärta: Almarna i Kungsträdgården. Efter samtalet presenterar ett antal av Konstfrämjandets medlemsorganisationer med flera hur deras organisationer tar sig an biodiversiteten.

Samtalet utgår från tre av de inbjudna författarnas respektive verk. Efter 10 min bokpresentation vardera för vi ett gemensamt samtal om hur relationen till naturen kan stärkas och hjälpa oss i klimatkrisen.

I Granskogsfolk tecknar David Thurfjell den svenska naturkärlekens religionshistoria, från fornnordiska föreställningar om en besjälad vildmark, via de katolska och lutherska periodernas folktro och troslära, till den moderna tidens exploatering och naturromantik. Det blir en berättelse om vår relation till den natur som vi älskar och är en del av, men som vi samtidigt ständigt söker dominera eller fjärma oss ifrån.

Landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson är aktuell med boken Topografier: landskapets texter, där han fördjupar sig i landskapsarkitekturens roll i staden och hur vi förhåller oss till det bearbetade landskapet. I Stockholm är relation till naturen bärande genom Stockholmsskolan där det regionala landskapet låg till grund för parkernas utformning med en stiliserad natur mitt i staden från 1930. Parken skulle både skydda natur- och kulturvärden och samtidigt vara en mötesplats för lek, teater, demonstrationer och rekreation. Stockholmsskolan räknades på sin tid som världens mest progressiva parkpolitik.

I Naturlagen – Om naturens rättigheter och människans möjligheter argumenterar Pella Thiel och Henrik Hallgren för ett radikalt nytt synsätt: att naturen ska ha egna juridiska rättigheter, precis som människor. Med tydliga exempel och filosofisk skärpa visar de hur vår nuvarande rättsordning har byggt på att exploatera naturen, snarare än att samarbeta med den. Boken belyser hur denna syn har lett till en ekologisk och existentiell kris – men också hur ett skifte i perspektiv kan öppna för en mer rättvis, hållbar och levande framtid. "Naturlagen" är både en kritisk analys och en visionär vägledning för den som vill tänka nytt om människans roll på jorden.

Visa alla