Bror Ejves stipendium 2024 tilldelas Mireya Monserrat Escanilla och Helena Byström.
Det glädjer oss att presentera årets stipendiater, som arbetar för att fler ska få ta del av konst men även med att öppna upp för samtal och gemenskap. Här är de:
Helena Byström är konstnär och verksamhetsledare för Konstfrämjandet Västernorrland där hon bland annat driver projekten Triennalen, Blånagla Art Fest och Wander Wonder. Hennes arbete bidrar till att skapa en större plats för samtidskonsten i Västernorrland. I augusti 2024 firade Blånagla 10 år i Orrviken, utanför Husum, där hon mottog Bror Ejves stipendium.
“Det glädjer mig att vara en av stipendiaterna för Bror Ejves stipendium. Det är fint att mitt arbete i Västernorrland uppmärksammas utanför regionen, på en nationell nivå. Det är viktigt att känna sig stöttad i sitt arbete för att kunna fortsätta och för att det ska vara roligt.”
Triennalen i Västernorrland återkommer sommaren 2025 där hon samverkar med Karolina Aastrup på Västernorrlands museum som konstnärlig ledare. Utställningarna kommer ta plats över hela regionen, i kommunala konsthallar, på offentliga platser och i en publikation. Blånagla Art Fest fortsätter men i en ny version, som ett konstnärligt undersökande av Husum som samhällsutveckling. Detta arbete har uppstart i oktober 2024 och kommer visas hösten 2025. Utöver de återkommande projekten vill hon öppna en ny permanent plats för samtidskonst i Örnsköldsvik, i det gamla stationshuset. Vilket hon berättar om i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda från tidigare i sommar.
Mireya Monserrat Escanilla är konstnärlig ledare för SyskonSKAP, ett konstpedagogiskt projekt i Uppsala inom Konstfrämjandet Uppland. Projektet startade 2017 som en del i Kulturrådets satsning Kreativa platser och som sedan togs över av kommunen. Målet är att inspirera barn och unga att ta ansvar för sin utveckling och plats i samhället. I maj tog Mireya emot Bror Ejves stipendium på Gottsunda Kulturhus under en publik kväll i hennes ära.
"Mycket av det vi gör syns inte i sociala medier, utställningar eller föreställningar. Det är ett osynligt arbete som kan handla om att stanna kvar en stund efter en aktivitet och lyssna till någon som kanske har det jobbigt och vill prata med en vuxen.” Berättar hon i en intervju med Uppsala Nya Tidning.
SyskonSKAP strävar efter att stärka unga genom kreativa metoder och pedagogiska samtal för att öka deras självförtroende och känsla av egenmakt. Inom SyskonSKAP arbetar, förutom Mireya, flera engagerade personer – en konstnär, en poet och en konstpedagog – där alla bidrar på sitt sätt och med det de är bra på. Vid sidan av det kreativa är de pågående samtalen, det sociala, en stor del av arbetet.
Vi är glada över att just Helena Byström och Mireya Monserrat Escanilla får årets stipendium. Styrelsens motiveringar tar fasta i syftet med stipendiet, vilket är att stödja insatser som medför ett vidgat deltagande inom bildkonstområdet. Helena genom att vara en stark och välbehövlig drivkraft som verkar för positiv förändring och utveckling för konsten i Västernorrland. Mireya som genom kreativt arbete, väglett barn och unga i socialt utsatta områden i Uppsala, och samtidigt skapat förtroende för allvarliga samtal, glädje och framtidstro.
Grattis Helena och Mireya!
Fondens syfte är att stödja konstfrämjande insatser i Bror Ejves anda – insatser som medför ett vidgat deltagande inom bildkonstområdet. Bror Ejve var Konstfrämjandets förste chef. 1962 instiftades en fond i hans minne, och sedan 1994 förvaltas fonden av förbundsstyrelsen för Folkrörelsernas Konstfrämjande. Konstfrämjandes medlemmar, d.v.s. konstfrämjandedistrikten och övriga medlemsorganisationer, nominerar kandidater till stipendiet och röstar fram vem som ska tilldelas stipendiet.
Bland tidigare pristagare finns både konstnärer och andra konstfrämjare, som Leif Jonsson, Johanna Linder, Gunilla Lundahl, Johanna Uddén, Gunna Grähs, EWK, Mikael Richter, Yrr Jonasdottir, Poesiskolan i Tynnered, Therese Kellner och Nina Øverli, Joakim Forsgren, Mikael Goralski och Christer Chytraéus.