Konstnärskap och kronisk sjukdom
Gästutställning med Konstfrämjandet Västmanland

Luftrenare med HEPA-filter, en del av utställningen.

Just nu pågår en ny gästutställning på Konstfrämjandets förbundskansli i Stockholm. Vårt distrikt i Västmanland presenterar här, tillsammans med konstnärspseudonymen Diktgymnasiet, utställningen CRIP som undersöker vad det innebär för en konstnär att bli kroniskt sjuk.

Lampa med virus- och bakteriedödande Far-UVC-ljus.

CRIP tar sin utgångspunkt i konstnären Diktgymnasiets egna erfarenheter av att leva med den kroniska neurologiska sjukdomen M.E. (Myalgisk Encefalomyelit) som både är kognitivt och fysiskt funktionsnedsättande. “Crip” är ett begrepp som förkortar den nedvärderande benämningen “cripple” (krympling) och en term som patientgrupper med neurologisk och/eller fysisk funktionsvariation återtagit och fyllt med positivt värde. I projektet tittar Diktgymnasiet och Konstfrämjandet Västmanland tillsammans på vad det innebär både praktiskt och konstnärligt för en konstnär att bli kroniskt sjuk, hur funktionsvariation kan fungera som en konstnärlig utgångspunkt och hur begreppet crip kan användas som ett prefix i en konstnärlig gestaltning.

Diktgymnasiet är en pseudonym som konstnären har valt för att vara anonym, som en del av arbetets strategi kring stresshantering.

Bearbetade polaroider av Diktgymnasiet, varierande teknik och årtal.

Om utställningen

I utställningen visas en serie polaroidfotografier som porträtterar konstnärens liv som ofrivilligt isolerad i sin lägenhet. Fotografierna är en dokumentation av upplevelsen av kronisk sjukdom och funktionsvariation. Utöver detta visas textila verk i form av bordsdukar med cut-up poesi.

Smittskydd är ytterligare en del av utställningens konstnärliga strategi, därför används luftrenare med HEPA-filter samt virus- och bakteriedödande Far-UVC-ljus i lokalen. Konstnären har också bidragit till Konstfrämjandets arbetsmiljöarbete genom dialog och instruktioner kring hjälpmedel och tillgänglighet i lokalen.

Utställningen tar successivt form, under april och maj, i det stora rummet på Konstfrämjandets förbundskansli på Swedenborgsgatan 1 i Stockholm. Delar kan ses utifrån genom skyltfönstret, men det går också bra att knacka på för att få möjlighet att se hela utställningen inne i lokalen.

Utställningen går att ta del av till och med första veckan i juni 2025.

Vernissage och releasefest 20 maj kl. 17.00-19.00

Tisdagen den 20 maj blir det vernissage, kombinerat med boksläpp för Diktgymnasiets publikation Portrait samt konstnärens webbplats Lifeinoneroom.com.

Vernissagen genomförs som ett “mask-på-evenemang”, som en performance, där alla besökare uppmanas att ta på sig ett andningsskydd i solidaritet med människor med nedsatt immunförsvar. Andningsskydd finns att tillgå på plats utan kostnad.

Se information om lokalens tillgänglighet här.
Frågor angående ditt besök? Kontakta paulina.granat@konstframjandet.se.

Bearbetade polaroider av Diktgymnasiet, varierande teknik och årtal.


Diktgymnasiet är en konstnär och poet som bor och arbetar i Stockholm. Deras arbete, vilket mestadels sker i sjuksängen, adresserar egenvård, kronisk sjukdom och funktionsrättvisa. Tidigare utställningar inkluderar KKKC i Klaipeda (LT), Kunstverein Ludwigshafen (DE), Konsthall C i Stockholm, Alta Art Space i Malmö och The National Poetry Library på Southbank Center i London (UK). Deras arbete har publicerats i tidskriften Addenda i Köpenhamn, online-tidskriften Scrypth(.com) i Oslo och Furre Förlag i Malmö.

Konstfrämjandet Västmanland bildades 1976. Efter att i genom åren verkat utifrån ett flertal lokaler är de sedan 2016 en mobil konstnärsdriven institution med närvaro i hela Västmanland. Organisationen arbetar med att utveckla konstlivet i länet enligt mottot “Konst för Alla”, och verkar utifrån en tonvikt på jämlikhet och demokrati. Konstfrämjandet Västmanland arbetar tillsammans med konstnärer för att fler barn, unga och vuxna ska få möta konst i sina liv och tror på konsten som ett verktyg för samhällsutveckling.

CRIP genomförs med stöd av Kulturbryggan. Portrait genomförs med stöd av Kulturbryggan, Längmanska Kulturfonden och Helge Ax:son Johnsons Stiftelse och Nordiska Kulturfonden/Globus Opstart. Läs mer om CRIP här.

Visa alla